Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate This Thread
Hop To
#4524770 - 06/10/20 04:28 AM Use Logitech Racing Pedals as Rudder?  
Joined: Jun 2020
Posts: 25
Racingfan Offline
Junior Member
Racingfan  Offline
Junior Member

Joined: Jun 2020
Posts: 25
Is it possible to use the Logitech Pedals as a rudder? I have them on a Bodnar cable so they are a separate input device. So far, I've used vJoy and UCR to set up a 1 axis Vjoy controller combining the clutch and gas into one axis. In the Windows 10 USB controller menu, I've configured and confirmed that windows sees the vJoy as an Rz axis that takes the average of my two pedals. However, in game when I try to bind the axis, even if successful, I get no rudder input.

The combined axis works in other flight sims.


Has anyone successfully used vJoy to combine the axis?

#4534437 - 08/22/20 08:00 PM Re: Use Logitech Racing Pedals as Rudder? [Re: Racingfan]  
Joined: Dec 2014
Posts: 1,339
HarryH Offline
Member
HarryH  Offline
Member

Joined: Dec 2014
Posts: 1,339
Just trying to do this with CSL Elite pedals. Same process, same failure frown


System: i5 8600K @ 3.6GHz,16GB DDR4 @2666MHz. RTX2080, MSI Z370 mobo, Dell 27" G-SYNC @ 144Hz. 2560x1440

#4534448 - 08/22/20 10:50 PM Re: Use Logitech Racing Pedals as Rudder? [Re: Racingfan]  
Joined: May 2012
Posts: 533
epower Offline
Member
epower  Offline
Member

Joined: May 2012
Posts: 533
Have you tried Joystick Gremlin? It uses vJoy as a component. I'm hardly a power user but I've employed it to configure my SopGrip.

#4534507 - 08/23/20 04:50 PM Re: Use Logitech Racing Pedals as Rudder? [Re: Racingfan]  
Joined: Dec 2014
Posts: 1,339
HarryH Offline
Member
HarryH  Offline
Member

Joined: Dec 2014
Posts: 1,339
Hi epower, thanks for the idea. I have downloaded it but haven't tried too hard to get it to merge the axes from the CSL pedals since I've already managed that successfully using UCR, same as Racingfan did. Windows sees it as a single axis and can calibrate it.

I think vjoy is the problem for WOFF. I found another utility that can 'hide' input devices from apps, so I was able to get around the "wrong input" error that the Workshop would throw out when assigning the rudder to vjoy, since it could no longer see the raw data from the CSL pedals. Then I was able to assign the rudder control to vjoy without an error being reported, but it still doesn't work in-game.

Do you have any axis merging going on with the SopGrip?


System: i5 8600K @ 3.6GHz,16GB DDR4 @2666MHz. RTX2080, MSI Z370 mobo, Dell 27" G-SYNC @ 144Hz. 2560x1440

#4534513 - 08/23/20 05:44 PM Re: Use Logitech Racing Pedals as Rudder? [Re: Racingfan]  
Joined: Sep 2015
Posts: 788
Stache Offline
Member
Stache  Offline
Member

Joined: Sep 2015
Posts: 788
Michigan, USA
Hey,

Just throwing this out there.
I've not done any testing to specifically prove or disprove this.

I do use Joy Stick Gremlin which does use Vjoy and includes HID Guardian to HID devices from Windows.
I am using Joy Stick Gremlin to have different profiles for different games.
I am not doing any Axis Merging.

I started looking at Joy Stick Gremlin to see if would help me handle two Saitek Throttle Quadrants in WOFF,
While they both show up in WOFF, they have the same name and thus cannot be configured separtely.
I was hoping to hide the Quadrants and combine them into a single Vjoy with Six Axis X, Y, Z, Rx, Ry, Rz.

I tried this many months ago and gave up.
As I recall, I came to the conclusion that CFS3/WOFF only likes the standard X, Y, Z axis.
As I said, take this with a grain of salt, my testing was not definitive.

Regarding the Sopwith Grip - It does not have any Axis - it has only buttons.
It attaches to a third party gimble which handles the Axis.
And WOFF does not even see the Sopwith Grip
The conclusion here is that WOFF/CFS3 will only see joysticks e.g. something with an Axis.
So Vjoy is used to create a device with at least one Axis and the required number of buttons that the Sopwith stick has.

And a Caveat, I have noticed some peculiarities went entering Claims in WOFF with JoyStick Gemlin active.
In order to Hid Devices, Joystick Gremlin must be started in Admin mode.

To Avoid getting off track I will not delve into this further here.

Regards,


Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results. A. Einstein

(System Specs:)

I7-6700k OC 4.4GHZ, 16GB DDR4 3200Mhz; Gigabyte Gaming 7 MB, G1 OC'ed GTX980ti; Three-Acer XB271HU WQHD Gsync 144Mhz; Samsung 950-512GB NVMe SSD; WD 2TB-7200rpm; Cooler Master HAF XB EVO, Nepton 240M cooler, V1000 PS; Windows 10 PRO; VKB GunfighterPro Stick; Thrustmaster TPR Pedals; Saitek Throttle; Dual TM MFD panels; TrackIR 5; Windows 10 v1909
#4534546 - 08/24/20 01:38 AM Re: Use Logitech Racing Pedals as Rudder? [Re: Racingfan]  
Joined: May 2012
Posts: 533
epower Offline
Member
epower  Offline
Member

Joined: May 2012
Posts: 533
Harry,

Stache covered things in greeter detail than I could. In answer to your query, I've not done any axis merging with Joystick Gremlin.

#4534722 - 08/25/20 08:57 PM Re: Use Logitech Racing Pedals as Rudder? [Re: Racingfan]  
Joined: Dec 2014
Posts: 1,339
HarryH Offline
Member
HarryH  Offline
Member

Joined: Dec 2014
Posts: 1,339
Thank you Stache. I was able to merge the axes from the pedals with joystick gremlin to a single vjoy X axis, but I still have no luck getting it to work in-game. Disappointing.


System: i5 8600K @ 3.6GHz,16GB DDR4 @2666MHz. RTX2080, MSI Z370 mobo, Dell 27" G-SYNC @ 144Hz. 2560x1440

#4534984 - 08/27/20 08:00 PM Re: Use Logitech Racing Pedals as Rudder? [Re: HarryH]  
Joined: Sep 2015
Posts: 788
Stache Offline
Member
Stache  Offline
Member

Joined: Sep 2015
Posts: 788
Michigan, USA
Originally Posted by HarryH
Thank you Stache. I was able to merge the axes from the pedals with joystick gremlin to a single vjoy X axis, but I still have no luck getting it to work in-game. Disappointing.


Harry, Yes disappointing, sorry it did not work.


Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results. A. Einstein

(System Specs:)

I7-6700k OC 4.4GHZ, 16GB DDR4 3200Mhz; Gigabyte Gaming 7 MB, G1 OC'ed GTX980ti; Three-Acer XB271HU WQHD Gsync 144Mhz; Samsung 950-512GB NVMe SSD; WD 2TB-7200rpm; Cooler Master HAF XB EVO, Nepton 240M cooler, V1000 PS; Windows 10 PRO; VKB GunfighterPro Stick; Thrustmaster TPR Pedals; Saitek Throttle; Dual TM MFD panels; TrackIR 5; Windows 10 v1909

Moderated by  Polovski 

Quick Search
Recent Articles
Support SimHQ

If you shop on Amazon use this Amazon link to support SimHQ
.
Social


Recent Topics
A Perspective On Time Passing
by Arthonon. 04/21/21 04:06 AM
Never heard of these Viet Nam raids
by Nixer. 04/21/21 12:38 AM
How to send a fax
by Timothy. 04/20/21 10:52 PM
Ingenuity did its first flight
by kilosierra. 04/19/21 12:08 PM
Avenger Emergency landing
by KRT_Bong. 04/18/21 01:39 PM
Picard S2 preview is teeming with Easter Eggs
by NoFlyBoy. 04/18/21 02:01 AM
This is a great question! It's making me hungry.
by NoFlyBoy. 04/18/21 12:35 AM
NHL Playoffs are coming
by WangoTango. 04/17/21 07:49 PM
24 hrs. after Pfizer #2...
by MarkG. 04/16/21 06:18 PM
Copyright 1997-2016, SimHQ Inc. All Rights Reserved.

Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.6.0