Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate This Thread
Hop To
#4486665 - 08/19/19 02:32 PM EECH performance  
Joined: Aug 2019
Posts: 3
Vshining Offline
Junior Member
Vshining  Offline
Junior Member

Joined: Aug 2019
Posts: 3
Russia
Hi everyone,

A few days ago I installed EECH (GOG edition) onto my laptop (Dell Inspiron 7577), and I expected it to handle the game easily (with a GTX 1060), but I still experienced some graphics lags.
A distinct example would be lagging of FLIR view (specifically when panning). In the mission selection screen the mouse pointer may lag a lot.
Did you experience similar issues?
The OS is Windows 10, maybe there are compatibility issues involved?

#4486670 - 08/19/19 02:59 PM Re: EECH performance [Re: Vshining]  
Joined: Dec 2010
Posts: 1,668
messyhead Online smile
messyhead  Online Smile

Member

Joined: Dec 2010
Posts: 1,668
Have you tried the TnL setting in the eech.ini file?

#4486736 - 08/19/19 11:37 PM Re: EECH performance [Re: Vshining]  
Joined: Aug 2019
Posts: 3
Vshining Offline
Junior Member
Vshining  Offline
Junior Member

Joined: Aug 2019
Posts: 3
Russia
Yes, I tried and it went rather unexpectedly - the framerate dropped to around 15. Without the setting it floats around 40 in cockpit view, and surprisingly, around 30 when viewing the map (when selecting a mission).
45 FPS is more or less comfortable, but still, I would expect more from my system.
-----------
Update: The game was running in Windows 98/Me compatibility mode, which I disabled and tried enabling TnL again. Now it runs smoothly at 60 FPS.

Last edited by Vshining; 08/19/19 11:57 PM.
#4486758 - 08/20/19 07:12 AM Re: EECH performance [Re: Vshining]  
Joined: Dec 2010
Posts: 1,668
messyhead Online smile
messyhead  Online Smile

Member

Joined: Dec 2010
Posts: 1,668
That's good you got it sorted.

#4486781 - 08/20/19 12:42 PM Re: EECH performance [Re: Vshining]  
Joined: Aug 2019
Posts: 3
Vshining Offline
Junior Member
Vshining  Offline
Junior Member

Joined: Aug 2019
Posts: 3
Russia
Yes, thank you. I've seen another thread about a similar issue, and I think creating a dedicated thread for discussing game setup on modern systems is a good idea.

#4496063 - 11/05/19 06:12 AM Re: EECH performance [Re: Vshining]  
Joined: Apr 2011
Posts: 80
LIONPRIDE Offline
Junior Member
LIONPRIDE  Offline
Junior Member

Joined: Apr 2011
Posts: 80
Im just returning after a short break from EECH - this thread really helped my performance for the game. Interestingly, for me, I enabled TnL to get better results.

.

#4498840 - 12/01/19 07:49 AM Re: EECH performance [Re: messyhead]  
Joined: Aug 2013
Posts: 26
thinkr Offline
Junior Member
thinkr  Offline
Junior Member

Joined: Aug 2013
Posts: 26
USA
Agreed, we should stickie this thread.

#4499028 - 12/02/19 08:07 PM Re: EECH performance [Re: Vshining]  
Joined: Dec 2010
Posts: 1,668
messyhead Online smile
messyhead  Online Smile

Member

Joined: Dec 2010
Posts: 1,668
Done

#4522582 - 05/27/20 03:01 PM Re: EECH performance [Re: Vshining]  
Joined: May 2020
Posts: 2
rotohead_flanker Offline
Junior Member
rotohead_flanker  Offline
Junior Member

Joined: May 2020
Posts: 2
Kolkata, India
While flying along waypoints in Lebanon map, the FPS suddenly and momentarily drops and then becomes usual 58-60 ish. Is this normal or do I need to tweak further?

Edit drops to around 34-30

Last edited by rotohead_flanker; 05/27/20 03:03 PM.
#4522590 - 05/27/20 04:07 PM Re: EECH performance [Re: Vshining]  
Joined: Mar 2010
Posts: 719
BANITA Offline
Member
BANITA  Offline
Member

Joined: Mar 2010
Posts: 719
lebanon is one of the largest and heaviest maps, has a lot of units. I think its normal slowdowns.

#4522601 - 05/27/20 05:00 PM Re: EECH performance [Re: Vshining]  
Joined: Dec 2012
Posts: 1,353
thealx Offline
Member
thealx  Offline
Member

Joined: Dec 2012
Posts: 1,353
slow down does happen right after waypoint passed? is it simple route waypoint, or first/last?
such possible if it's troops extraction point for example, or recon was just send, but in other situations - does not. maybe you can make savefile right before it happen, so I can test it? sounds like very specific situation.

#4523489 - 06/02/20 09:27 AM Re: EECH performance [Re: Vshining]  
Joined: Dec 2010
Posts: 1,668
messyhead Online smile
messyhead  Online Smile

Member

Joined: Dec 2010
Posts: 1,668
So since I got my new laptop, I noticed quite a few performance issues, mainly really low FPS.

I've managed to fix it, this is what I did.

I have an AMD Ryzen 5, that has it's own GPU. I also have a Nvidia GTX 1650ti.

So in the Nvidia control panel, I set EECH to use the Nvidia card, as it was selecting the integrated GPU by default.

But I think the thing that made the difference, was changing the cohokum.exe to run using Windows Vista compatibility. It originally was trying to run using Win 98 settings. I tried Windows XP too, but Vista seems to provide the best performance.

#4523498 - 06/02/20 11:17 AM Re: EECH performance [Re: Vshining]  
Joined: Mar 2010
Posts: 719
BANITA Offline
Member
BANITA  Offline
Member

Joined: Mar 2010
Posts: 719
I change my 12 y/o card 9600 gt to gtx 1050. 3x faster gpu.Even no 1 more fps increase on eech. Disaster.
That mean eech use only cpu.

Last edited by BANITA; 06/02/20 11:19 AM.
#4523520 - 06/02/20 02:16 PM Re: EECH performance [Re: Vshining]  
Joined: Dec 2010
Posts: 1,668
messyhead Online smile
messyhead  Online Smile

Member

Joined: Dec 2010
Posts: 1,668
If you go into the nvidia control panel, you can select which gpu a program uses. Check yours is set to use your graphics card. My one was set to use the integrated gpu, not the nvidia card

#4523524 - 06/02/20 02:33 PM Re: EECH performance [Re: Vshining]  
Joined: Mar 2010
Posts: 719
BANITA Offline
Member
BANITA  Offline
Member

Joined: Mar 2010
Posts: 719

in a desktop computer? biggrin ok i will try ....

#4523530 - 06/02/20 04:35 PM Re: EECH performance [Re: BANITA]  
Joined: Dec 2010
Posts: 1,668
messyhead Online smile
messyhead  Online Smile

Member

Joined: Dec 2010
Posts: 1,668
Originally Posted by BANITA

in a desktop computer? biggrin ok i will try ....


I don't think it matters. If there's an integrated GPU to the CPU, then it might be trying to use it. Which CPU do you have?

In the attached screenshot the highlighted dropdown was set to automatic, and it selected Integrated. I changed it to Nvidia.

Attached Files nvidia.JPG
Last edited by messyhead; 06/02/20 04:35 PM.
#4528995 - 07/07/20 09:19 AM Re: EECH performance [Re: thealx]  
Joined: May 2020
Posts: 2
rotohead_flanker Offline
Junior Member
rotohead_flanker  Offline
Junior Member

Joined: May 2020
Posts: 2
Kolkata, India
Sorry for the late reply. Its simple route waypoints. Am guessing it's my old rig that uses NVidia 6 series gfx card. Slow downs probably happen when a new sector is loaded on the ram or gfx memory.


Moderated by  messyhead, RacerGT 

Quick Search
Recent Articles
Support SimHQ

If you shop on Amazon use this Amazon link to support SimHQ
.
Social


Recent Topics
No threads on the Bonhomme Richard fire?
by Discord. 07/12/20 10:56 PM
Hurricane and Spitfire: is this true?
by NoFlyBoy. 07/12/20 09:29 PM
Landing in the middle of the bushes
by Blade_RJ. 07/12/20 02:05 PM
Spitfire: The People's Plane (BBC podcast)
by Patrocles. 07/11/20 09:26 PM
Crimson Skies PC multiplayer online
by CrimsonBoofee5. 07/10/20 06:26 PM
Need help ID two Alien invasion features.
by NoFlyBoy. 07/09/20 10:48 AM
Lunatic Fringe
by KRT_Bong. 07/09/20 02:19 AM
Copyright 1997-2016, SimHQ Inc. All Rights Reserved.

Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.6.0