Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate This Thread
Hop To
Page 1 of 3 1 2 3
#4392435 - 12/01/17 04:59 PM Black screen (with sound) after starting a mission.  
Joined: Apr 2015
Posts: 38
Trelawney Offline
Junior Member
Trelawney  Offline
Junior Member

Joined: Apr 2015
Posts: 38
Germany
Contact! *sputter* *sputter* *explodes*

Gentlemen, I'm at the end of my rope!

I just made the plunge from WOFF 1.0 to the UE, and while the old version was running fine, I can't get the new one to work. The nature of the problem seems to scream DX9 to me, but I have no idea how to fix it.
- To the best of my knowledge the registry is clean (old WOFF and CFS installations). I didn't use the toolbox when uninstalling the old version, but I used it with the new one.
- I installed the exact version of DX9 named in the FAQ.
- I don't use DPI scaling (unless my Radeon driver has a separate setting for it I'm not aware of).
- I deactivated Avast.
(I wasn't asked for my copy of CFS3 during the installation, though that might no longer be necessary with the UE?)
- I installed the latest patch (4.17).
- I switched all graphics settings to the bare minimum (even went back to "default shaders").

Occasionally it crashes completely and produces the following woff.log:

2017/12/01 17:44:51 WOFF DLL_PROCESS_ATTACH 4.2.2.9
2017/12/01 17:44:51 Patcher starts...
2017/12/01 17:44:51 Patcher bufferLength 0x000003E8 messageBuffer 0x11435AEC
2017/12/01 17:44:51 Patcher: Validate returned ''
2017/12/01 17:44:51 Patcher: options validated. applying patches
2017/12/01 17:44:51 PatchMemorySync: about to CreateEvent(PatchGo)
2017/12/01 17:44:51 PatchMemorySync: PatchGo handle 0x00000AD4
2017/12/01 17:44:51 WARNING PatchMemorySync: 'PatchGo' already existed. Resetting existing event ...
2017/12/01 17:44:51 PatchMemorySync: about to CreateEvent(PatchDone)
2017/12/01 17:44:51 PatchMemorySync: PatchDone handle 0x000009B4
2017/12/01 17:44:51 WARNING PatchMemorySync: 'PatchDone' already existed. Resetting existing event ...
2017/12/01 17:44:51 PatchMemorySync: Launching game
2017/12/01 17:44:51 EXE 'D:\FlandersFields\OBDWW1 Over Flanders Fields\CFS3.exe'
2017/12/01 17:44:51 DIR 'D:\FlandersFields\OBDWW1 Over Flanders Fields\'
2017/12/01 17:44:51 CMD 'cfs3'
2017/12/01 17:44:51 PatchMemorySync: waiting for sync
2017/12/01 17:44:53 PatchMemorySync: sync obtained
2017/12/01 17:44:53 PatchMemorySync::Done: terminate=0
2017/12/01 17:44:53 PatchMemorySync::Done: SetEvent(PatchDone)
2017/12/01 17:44:53 PatchMemorySync: waiting for game to end
2017/12/01 17:47:30 PatchMemorySync: GameDone
2017/12/01 17:47:30 PatchMemorySync: CloseHandle(process)
2017/12/01 17:47:30 PatchMemorySync: CloseHandle(PatchDone)
2017/12/01 17:47:30 PatchMemorySync: CloseHandle(PatchGo)
2017/12/01 17:47:30 PatchMemorySync: FIN
2017/12/01 17:47:30 Patcher: ApplyPatches complete
2017/12/01 17:47:30 Patcher: returning results
2017/12/01 17:47:30 Patcher: errors.cstring 0x00000000
2017/12/01 17:47:30 Patcher: errors.len 0x00000000
2017/12/01 17:47:30 Patcher: messageBuffer set
2017/12/01 17:47:30 Patcher returns 0

My hardware:
OS: Windows 7 64bit
CPU: i5-4690
GPU: ATI Radeon RX 470 (8GB) (Radeon driver 17.11.1)
RAM: 8GB

I haven't the faintest idea what else to try. Any kind of help is appreciated!

EDIT: Just found this line in "mission.log":
2017/12/01 19:07:28 WARNING BuildCfg: can't access file 'D:\FlandersFields\OBDWW1 Over Flanders Fields\buildCfg.xml'. Using default settings.

Might this be relevant? There doesn't seem to be a builfCfg.xml in my WOFF folder.

Last edited by Trelawney; 12/01/17 06:16 PM.
#4392675 - 12/02/17 04:33 PM Re: Black screen (with sound) after starting a mission. [Re: Trelawney]  
Joined: Apr 2015
Posts: 38
Trelawney Offline
Junior Member
Trelawney  Offline
Junior Member

Joined: Apr 2015
Posts: 38
Germany
I just installed CFS3 and it runs perfectly fine with no compatibility issues whatsoever.

#4392685 - 12/02/17 04:44 PM Re: Black screen (with sound) after starting a mission. [Re: Trelawney]  
Joined: Jun 2012
Posts: 7,752
Robert_Wiggins Offline
BWOC Survivor!...So Far!!
Robert_Wiggins  Offline
BWOC Survivor!...So Far!!
Hotshot

Joined: Jun 2012
Posts: 7,752
Lindsay, Ontario, Canada
Originally Posted by Trelawney
I just installed CFS3 and it runs perfectly fine with no compatibility issues whatsoever.

Trelawney, have you sent this off to OBD Support? If not I recommend you do so as it will likely be addressed much faster. Although OBD do check the forums, it is not their first go to on a daily basis. They are very busy developing WOTR These days, but I know they check their support email regularly.

Hope this helps


(System_Specs)
Case: Cooler Master Storm Trooper
PSU: Ultra X3,1000-Watt
MB: Asus Maximus VI Extreme
Mem: Corsair Vengeance (2x 8GB), PC3-12800, DDR3-1600MHz, Unbuffered
CPU: Intel i7-4770K, OC to 4.427Ghz
CPU Cooler: Cooler Master Seidon 240M Liquid CPU Cooler
Vid Card: ASUS GTX 980Ti STRIX 6GB
OS and Games on separate: Samsung 840 Series 250GB SSD
Monitor: Primary ASUS PG27AQ 4k; Secondary Samsung SyncMaster BX2450L
Periphs: MS Sidewinder FFB2 Pro, TrackIR 4

#4392911 - 12/03/17 07:40 AM Re: Black screen (with sound) after starting a mission. [Re: Trelawney]  
Joined: May 2012
Posts: 1,057
77_Scout Offline
Member
77_Scout  Offline
Member

Joined: May 2012
Posts: 1,057
Vancouver Island, Canada
I had a problem with 'black screen with sound' a while back. It was solved by setting compatibility to Windows 7 for both the CFS3.exe and WOFF.exe programs.

I will try to post a link to the old technical issues thread:
http://SimHQ.com/forum/ubbthreads.php/topics/4300095/2

Last edited by 77_Scout; 12/03/17 07:41 AM.
#4392998 - 12/03/17 06:10 PM Re: Black screen (with sound) after starting a mission. [Re: Trelawney]  
Joined: Mar 2003
Posts: 7,256
Polovski Offline
Polovski  Offline

Hotshot

Joined: Mar 2003
Posts: 7,256
Trelawney are you already contacting me in email support? As I said there we need all files in C:\OBDSoftware\WOFF\Logs (or in your case
D:\FlandersFields\Logs).

plus dxdiag plus MSINFO output as per the last 2 pages of the FAQ which explains all the files we'd need/.
Warning, DO NOT post logs them here some will have info you need to keep private.


Regarding your comment "Might this be relevant? There doesn't seem to be a builfCfg.xml in my WOFF folder."
No it's not relevant at all - ignore it. Many options are for devleopment only and info that only we will know what it means (not all in straight forward or obvious!)

http://www.overflandersfields.com/index_html_files/FAQ%20WOFF%20UE.pdf

See Section 35, did you try all of those?

Try setting cfs3.exe, right click Properties, compatibility, set to "run as an administrator"




Last edited by Polovski; 12/03/17 06:13 PM.

Regards,

Polovski,
OBD Software, developers of immersive flight sims;
Wings Over Flanders Fields and Wings Over The Reich
http://www.overflandersfields.com
http://www.wingsoverthereich.com
#4392999 - 12/03/17 06:12 PM Re: Black screen (with sound) after starting a mission. [Re: Trelawney]  
Joined: Mar 2003
Posts: 7,256
Polovski Offline
Polovski  Offline

Hotshot

Joined: Mar 2003
Posts: 7,256
WOFF is not vanilla CFS3 anymore it's dramatically different, and we run our OWN dll to do most things. The fact vanilla runs means exactly the same as another game working fine, i.e. it means nothing on a PC.


Last edited by Polovski; 12/03/17 06:13 PM.

Regards,

Polovski,
OBD Software, developers of immersive flight sims;
Wings Over Flanders Fields and Wings Over The Reich
http://www.overflandersfields.com
http://www.wingsoverthereich.com
#4393001 - 12/03/17 06:28 PM Re: Black screen (with sound) after starting a mission. [Re: Trelawney]  
Joined: Apr 2015
Posts: 38
Trelawney Offline
Junior Member
Trelawney  Offline
Junior Member

Joined: Apr 2015
Posts: 38
Germany
First of all: Thanks for the advice, guys! Sadly, the Win7 compatibility mode didn't help.

@Polovski: I haven't contacted support yet, since I didn't want to badger you during the weekend. I'll digest the information you posted and will contact support, soon.

Thanks for the help, again!

EDIT: Admin rights didn't help, I can hear the ambient sound (and my guns when pressing SPACE), but the screen remains black. Also yes, I have tried everything under Section 35.

Last edited by Trelawney; 12/03/17 06:42 PM.
#4393010 - 12/03/17 07:23 PM Re: Black screen (with sound) after starting a mission. [Re: Trelawney]  
Joined: Jul 2014
Posts: 2,000
Raine Offline
Member
Raine  Offline
Member

Joined: Jul 2014
Posts: 2,000
New Brunswick, Canada
Trelawney,

Apologies in advance if this sounds silly, but did you try just leaving the black screen with sound for a few minutes? I seem to recall that the first time I set up WOFF a few years ago it seemed to take a long time after loading the first mission for it to come up, and I thought I"d had a BSOD. I even Cntl-Alt-Del'd it twice before, on the third try, I walked away to get a drink and curse for a while, only to find the thing started when I was out of the room. It's a long shot, but I thought I'd share.

#4393014 - 12/03/17 08:12 PM Re: Black screen (with sound) after starting a mission. [Re: Trelawney]  
Joined: Apr 2015
Posts: 38
Trelawney Offline
Junior Member
Trelawney  Offline
Junior Member

Joined: Apr 2015
Posts: 38
Germany
Nothing silly about it if it works. :-) Sadly, it didn't; I gave it a good 15 minutes to make sure. Thanks anyway!

#4393026 - 12/03/17 09:07 PM Re: Black screen (with sound) after starting a mission. [Re: Trelawney]  
Joined: Nov 2014
Posts: 3,415
Fullofit Online content
Senior Member
Fullofit  Online Content
Senior Member

Joined: Nov 2014
Posts: 3,415
Ajax, ON
Did you go get the correct drink? Raine, what were you having?


"Take the cylinder out of my kidneys,
The connecting rod out of my brain, my brain,
From out of my arse take the camshaft,
And assemble the engine again."
#4393220 - 12/04/17 07:10 PM Re: Black screen (with sound) after starting a mission. [Re: Trelawney]  
Joined: Mar 2003
Posts: 7,256
Polovski Offline
Polovski  Offline

Hotshot

Joined: Mar 2003
Posts: 7,256
Latest drivers?
It's possibly creating *.bdp files, which means your install did not finish properly. Did the aircraft cloner program pop up and run at the end of the install?

See section 17 of the FAQ, nuke the instal, and try again, disable AV etc. Follow that through step-by-step anyway.l
http://www.overflandersfields.com/index_html_files/FAQ%20WOFF%20UE.pdf


Regards,

Polovski,
OBD Software, developers of immersive flight sims;
Wings Over Flanders Fields and Wings Over The Reich
http://www.overflandersfields.com
http://www.wingsoverthereich.com
#4393230 - 12/04/17 08:10 PM Re: Black screen (with sound) after starting a mission. [Re: Trelawney]  
Joined: May 2012
Posts: 1,057
77_Scout Offline
Member
77_Scout  Offline
Member

Joined: May 2012
Posts: 1,057
Vancouver Island, Canada
Originally Posted by Trelawney
I can hear the ambient sound (and my guns when pressing SPACE), but the screen remains black. Also yes, I have tried everything under Section 35.


A couple of easy things that might give a clue as to where the problem lies: If you exit the mission (cntrl+Q, Enter) does the screen come back to life? If you unplug and replug the monitor video cable does the screen come back to life?

#4393266 - 12/04/17 11:37 PM Re: Black screen (with sound) after starting a mission. [Re: Trelawney]  
Joined: Apr 2015
Posts: 38
Trelawney Offline
Junior Member
Trelawney  Offline
Junior Member

Joined: Apr 2015
Posts: 38
Germany
@77_Scout: Exiting the mission brings up the "This flight will not be logged..." (or words to that effect) message and sends me to the debrief screen.

The cloner program ran and seemed to finish correctly (78 of 78).

I took my time and did the whole procedure by the book, twice (including installing it on a second admin account). Sadly, no change.
I'm about ready for a stiff drink now, but it's already well past my bedtime.

Will do another clean install tomorrow, then gather together all the logs and send them off.

Thanks for the advice, gents!

#4394645 - 12/13/17 05:02 PM Re: Black screen (with sound) after starting a mission. [Re: Trelawney]  
Joined: Jul 2010
Posts: 1,999
JJJ65 Offline
Member
JJJ65  Offline
Member

Joined: Jul 2010
Posts: 1,999
Czech Rep.
@Trelawney - it seems that I have found the source of your problems - the latest AMD drivers do not like WOFF, so I recommend you to downgrade your video card driver at least to version 17.4.
I have updated my AMD drivers today and experienced the same problem as you, so, immediatelly reverted to old 17.4.3 and everything was OK then.

#4394806 - 12/14/17 05:25 PM Re: Black screen (with sound) after starting a mission. [Re: Trelawney]  
Joined: Jan 2008
Posts: 366
BirdDogICT Offline
Member
BirdDogICT  Offline
Member

Joined: Jan 2008
Posts: 366
FWIW, I'm running with 17.11.3 drivers and not experiencing any problems.


There are no accidents and no fatal flaws in the machines; there are only pilots with the wrong stuff.

— Tom Wolfe, The Right Stuff,1979.
#4394817 - 12/14/17 06:21 PM Re: Black screen (with sound) after starting a mission. [Re: Trelawney]  
Joined: Jul 2010
Posts: 1,999
JJJ65 Offline
Member
JJJ65  Offline
Member

Joined: Jul 2010
Posts: 1,999
Czech Rep.
I have tried 17.12 and this was not working.

#4394876 - 12/14/17 10:46 PM Re: Black screen (with sound) after starting a mission. [Re: Trelawney]  
Joined: Jan 2008
Posts: 366
BirdDogICT Offline
Member
BirdDogICT  Offline
Member

Joined: Jan 2008
Posts: 366
JJJ65, after reading your post, I updated to 17.12.1, and am not having any problems. Go figure.

I remember having black screen problems some years ago with WOFF3...there was a FAQ on how to resolve it, but am not sure how current that info might be.


There are no accidents and no fatal flaws in the machines; there are only pilots with the wrong stuff.

— Tom Wolfe, The Right Stuff,1979.
#4394946 - 12/15/17 06:50 AM Re: Black screen (with sound) after starting a mission. [Re: Trelawney]  
Joined: Jul 2010
Posts: 1,999
JJJ65 Offline
Member
JJJ65  Offline
Member

Joined: Jul 2010
Posts: 1,999
Czech Rep.
@BirdDogICT - Perhaps you have different system (OS, Graphics, etc.). Mine is Windows 7 64, Radeon HD7870.
Simply - I am one hundred percent sure the driver 17.12.1 did not work for me with WOFF UE and reverting to old 17.4.3 fixed it immediatelly. I know the old fixes (Win 7 compatibility and so on), but this was difinitely AMD driver issue.

#4395136 - 12/16/17 04:54 PM Re: Black screen (with sound) after starting a mission. [Re: Trelawney]  
Joined: Apr 2015
Posts: 38
Trelawney Offline
Junior Member
Trelawney  Offline
Junior Member

Joined: Apr 2015
Posts: 38
Germany
Thanks for the advice, JJJ65! I'll try it and report back.

#4395146 - 12/16/17 05:30 PM Re: Black screen (with sound) after starting a mission. [Re: Trelawney]  
Joined: Apr 2015
Posts: 38
Trelawney Offline
Junior Member
Trelawney  Offline
Junior Member

Joined: Apr 2015
Posts: 38
Germany
You, Sir, are a scholar and a saint! The old drivers did the trick! Now I can spend the holidays furiously installing drivers to see how current I can get before it breaks again.

A big Thank you to all for your help!

Page 1 of 3 1 2 3

Moderated by  Polovski 

Quick Search
Recent Articles
Support SimHQ

If you shop on Amazon use this Amazon link to support SimHQ
.
Social


Recent Topics
Gas prices going up
by wormfood. 05/14/21 06:52 PM
Mid-Air Collision in Denver, No Injuries
by Arthonon. 05/14/21 12:59 AM
Hey, Bitcoin, Elon doesn't like you.
by Mr_Blastman. 05/13/21 02:34 AM
I'll be damned !!
by NoFlyBoy. 05/11/21 07:13 PM
RM Jet Suit Boarding
by Red2112. 05/08/21 02:07 PM
Idiot for the day
by rwatson. 05/07/21 10:55 AM
The cost of Epic free games
by Blade_RJ. 05/06/21 08:28 PM
That mettalic smell you feel is actually yours !
by Blade_RJ. 05/06/21 05:15 PM
Shiny American Rocket, cheaper by the dozen
by Nixer. 05/06/21 12:48 AM
House of the Dragon
by PanzerMeyer. 05/05/21 05:45 PM
Copyright 1997-2016, SimHQ Inc. All Rights Reserved.

Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.6.0