Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate This Thread
Hop To
#4368186 - 07/09/17 04:55 PM F14 Fleet Defender V. F15 Strike Eagle  
Joined: Feb 2001
Posts: 338
sobe Offline
Member
sobe  Offline
Member

Joined: Feb 2001
Posts: 338
Bend, OR USA
I know that both the F14 and F15 were produced by Microprose in the late 1990's with F14 coming AFTER F15. However, I have been able to get the F15 running with reasonably good graphics, but the F14 graphics are really bad. F15 is running with nglide and the F14, unfortunately, is running in Dosbox. The F14 is not on the list of nglide games so I may be stuck. Any thoughts?


Trackir4, Win10 Pro 64Bit, Intel(R) Core i5-2500 3.30 GHz 6M Intel Smart Cache LGA115 , GigaByte GA-Z68XP-UD4 Intel Z68 Chipset, DDR3 8GB Ram,AMD Radeon HD 6950 2GB GDDR5 16X PCIe Video Card, Main Monitor 1 on left 1920x1080 Monitor 2 on right 1280x1024
Inline advert (2nd and 3rd post)

#4368213 - 07/09/17 08:06 PM Re: F14 Fleet Defender V. F15 Strike Eagle [Re: sobe]  
Joined: Apr 2015
Posts: 436
rezerekted Offline
Member
rezerekted  Offline
Member

Joined: Apr 2015
Posts: 436
Canada
F14 doesn't use 3D graphics and F15 is by Jane's/EA and came out after F14. Unless you are talking about a different F15 than I am.

#4368256 - 07/10/17 02:27 AM Re: F14 Fleet Defender V. F15 Strike Eagle [Re: sobe]  
Joined: Feb 2001
Posts: 338
sobe Offline
Member
sobe  Offline
Member

Joined: Feb 2001
Posts: 338
Bend, OR USA
Boy did I screw that up. No wonder F14 graphics are so crappy. Also, I cannot get trackir to work in F14, but can use the TrackirMouse in F15 with the virtual cockpit.

Last edited by sobe; 07/10/17 02:29 AM.

Trackir4, Win10 Pro 64Bit, Intel(R) Core i5-2500 3.30 GHz 6M Intel Smart Cache LGA115 , GigaByte GA-Z68XP-UD4 Intel Z68 Chipset, DDR3 8GB Ram,AMD Radeon HD 6950 2GB GDDR5 16X PCIe Video Card, Main Monitor 1 on left 1920x1080 Monitor 2 on right 1280x1024
#4368511 - 07/11/17 12:41 AM Re: F14 Fleet Defender V. F15 Strike Eagle [Re: sobe]  
Joined: Aug 2001
Posts: 1,278
Major Dragon Offline
Member
Major Dragon  Offline
Member

Joined: Aug 2001
Posts: 1,278
The original Microprose F15 Strike Eagle III came out before Microprose Fleet Defender. Both are old DOS games. Janes F15 came out later as stated above and has improved graphics.

FD will only run on a newer machine with DOS box and the graphics will always look like 1995.

#4368919 - 07/12/17 11:03 PM Re: F14 Fleet Defender V. F15 Strike Eagle [Re: sobe]  
Joined: Feb 2001
Posts: 338
sobe Offline
Member
sobe  Offline
Member

Joined: Feb 2001
Posts: 338
Bend, OR USA
Now I understand some of my confusion. The reference in the FD manual to Strike Eagle was to the old Microprose game and not F15 which was a newer Janes game.


Trackir4, Win10 Pro 64Bit, Intel(R) Core i5-2500 3.30 GHz 6M Intel Smart Cache LGA115 , GigaByte GA-Z68XP-UD4 Intel Z68 Chipset, DDR3 8GB Ram,AMD Radeon HD 6950 2GB GDDR5 16X PCIe Video Card, Main Monitor 1 on left 1920x1080 Monitor 2 on right 1280x1024
#4368989 - 07/13/17 03:39 PM Re: F14 Fleet Defender V. F15 Strike Eagle [Re: Major Dragon]  
Joined: Dec 2001
Posts: 4,831
ricnunes Offline
Senior Member
ricnunes  Offline
Senior Member

Joined: Dec 2001
Posts: 4,831
Portugal
Originally Posted by Major Dragon

FD will only run on a newer machine with DOS box and the graphics will always look like 1995.



I would say that it may even look worse than in 1995 due to the larger monitors/screens that we have today which makes the game even more pixelated than before (with the smaller screens of the 1990's).

#4369102 - 07/14/17 12:23 AM Re: F14 Fleet Defender V. F15 Strike Eagle [Re: sobe]  
Joined: Aug 2001
Posts: 1,278
Major Dragon Offline
Member
Major Dragon  Offline
Member

Joined: Aug 2001
Posts: 1,278
I have a 27" monitor set to 1024x768 and my FD looks exactly as it did when I got it in 1995. Sure, the graphics and resolution are very dated but it plays just like it did back then. Still on of the great F14B model sims.

Last edited by Major Dragon; 07/14/17 12:23 AM.
#4369190 - 07/14/17 03:19 PM Re: F14 Fleet Defender V. F15 Strike Eagle [Re: sobe]  
Joined: Dec 2000
Posts: 5,397
Recluse Offline
Mediocrity Above All!
Recluse  Offline
Mediocrity Above All!
Hotshot

Joined: Dec 2000
Posts: 5,397
Randolph, NJ
Just an aside here:

Some years ago, I got F15 Strike Eagle III running via DOSBOX. DosBox has options to emulate Serial connectivity over TCP/IP and we actually got a COOP Mulitplayer session going!! Unfortunately it was REALLY choppy and laggy which was unexpected since EVERYTHING was faster. Still IT WORKED! Since no recent sim except Longbow II has Front Seat/BackSeat COOP, it was worth the experimentation!!

Back in the old modem days, F15 Strike Eagle III COOP (leader/wingman) was INCREDIBLE fun.. We are so spoiled these days!!


Long system spec sig follows:



XP Box

Core2Duo E6600
ASUS P5N32-E SLI nVIDIA nFORCE 680I
ProMOS 4GB DDR2 800
EVGA GTX 560Ti
CoolerMaster CAC-T05-UW CENTURION 5
ANTEC TP3-550 550W
Samsung Syncmaster 2253BW
Soundblaster X-FI XtremeGamer
WinXP SP3

Win 7 Box: (thanks to kramer!!!)
Intel Core i7 3.06 GHz
16 GB RAM
Nvidia GTX 770
Corsair Carbide 400R Case
Windows 7 Home Premium 64 Bit

Flight Gear:

Cougar Hotas S/N 26453
CHPro Rudder Pedals

#4369290 - 07/15/17 12:42 AM Re: F14 Fleet Defender V. F15 Strike Eagle [Re: sobe]  
Joined: Feb 2001
Posts: 338
sobe Offline
Member
sobe  Offline
Member

Joined: Feb 2001
Posts: 338
Bend, OR USA
I am running FD in DosBox 1920x1080 and like the game as there are only one page of commands as opposed to a zillion commands in Janes F15 and F18.


Trackir4, Win10 Pro 64Bit, Intel(R) Core i5-2500 3.30 GHz 6M Intel Smart Cache LGA115 , GigaByte GA-Z68XP-UD4 Intel Z68 Chipset, DDR3 8GB Ram,AMD Radeon HD 6950 2GB GDDR5 16X PCIe Video Card, Main Monitor 1 on left 1920x1080 Monitor 2 on right 1280x1024
#4369381 - 07/15/17 07:42 PM Re: F14 Fleet Defender V. F15 Strike Eagle [Re: sobe]  
Joined: Feb 2001
Posts: 338
sobe Offline
Member
sobe  Offline
Member

Joined: Feb 2001
Posts: 338
Bend, OR USA
Major Dragon

If I have the 2 extra campaigns to FD, but not the gold edition, does that mean that I have the latest patch to the game?

Have you been able to get Trackir to work with FD? I got it to work with the F15, but not FD as I couldn't locate a true virtual cockpit/mouse controlled key.

Last edited by sobe; 07/15/17 10:15 PM.

Trackir4, Win10 Pro 64Bit, Intel(R) Core i5-2500 3.30 GHz 6M Intel Smart Cache LGA115 , GigaByte GA-Z68XP-UD4 Intel Z68 Chipset, DDR3 8GB Ram,AMD Radeon HD 6950 2GB GDDR5 16X PCIe Video Card, Main Monitor 1 on left 1920x1080 Monitor 2 on right 1280x1024
#4369584 - 07/17/17 09:13 AM Re: F14 Fleet Defender V. F15 Strike Eagle [Re: sobe]  
Joined: Mar 2008
Posts: 887
damson Offline
Member
damson  Offline
Member

Joined: Mar 2008
Posts: 887
Hiding in the bushes
F-14 Fleet Defender 2.0 (with additional campaigns set in Korea and Pakistan) is the same as Gold but without all the multimedia stuff.

You probably will not be able to get Track IR working in FD as there is no mouse controlled virtual cockpit view there. There is only one controlled with joystick hat or numpad keys.

Edit: Also if you want to see what you are missing with all the "multimedia stuff" which Gold version added take a look here:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLIku_oD9y-RDUP3vKm71BglfHf2o644UK

Last edited by damson; 07/17/17 09:15 AM.
#4369712 - 07/18/17 02:17 AM Re: F14 Fleet Defender V. F15 Strike Eagle [Re: sobe]  
Joined: Aug 2001
Posts: 1,278
Major Dragon Offline
Member
Major Dragon  Offline
Member

Joined: Aug 2001
Posts: 1,278
Damson is correct. If you have the Korea and India-Pakistan theaters plus the mission builder, then you have the last version of the game (minus the multimedia).

#4374567 - 08/15/17 09:11 PM Re: F14 Fleet Defender V. F15 Strike Eagle [Re: sobe]  
Joined: Dec 2010
Posts: 765
Viper1970 Offline
Member
Viper1970  Offline
Member

Joined: Dec 2010
Posts: 765
Bavaria, near Munich
Hello,

yes only the videos are missing, the rest is completely identical of FF2.0 and the gold version.

By the way there was also a CD version of F-15 Strike Eagle III available those days. It had the gulf war theater and some interesting multimedia stuff about the Eagle and it's weapon systems. Does anybody know a link to get those old videos at youtube or somewhere else? Never was able to find it as a standalone video. I still own the CD but you could only run the videos with the use of dosbox.

I only wanted to have this multimedia stuff alone and that I could run at win 7.


Main Cockpit System: AMD Ryzen 7 2700X / ASRock Taichi X470 / 32GB Ram GSkill F4-2800C15Q-32GVR / Asus ROG Strix GeForce RTX 2080 OC

WSO Cockpit System: AMD Ryzen 5 2600X / Asus Prime B450 Plus / 16GB Ram GSkill F4-2666C15Q-16GRR / KFA2 GeForce RTX 2060

Retro System: AMD Athlon X2 3000Mhz / ASRock AM2NF3-VSTA / 2GB Ram / Gigabyte GV-N68T256DH GeForce AGP 6800 GT 256MB DDR3 / Diamond Monster 3D II 12MB SLI

Moderated by  RacerGT 

Quick Search
Recent Articles
Support SimHQ

If you shop on Amazon use this Amazon link to support SimHQ
.
Social


Recent Topics
Drug combo working. Covid. Dr Zelenko NYC hospital.
by TerribleTwo. 03/29/20 12:27 PM
HILARIOUS videos found on YouTube.
by NoFlyBoy. 03/28/20 09:59 PM
Stuka!
by RedToo. 03/28/20 04:56 PM
social distancing
by KraziKanuK. 03/27/20 07:30 PM
How to correctly wash your hands properly.
by NoFlyBoy. 03/25/20 12:58 PM
Humble Bundle Driving Deal
by F4UDash4. 03/25/20 11:00 AM
Myheritage colorize b/w photos free
by Chef. 03/24/20 06:11 PM
True HP of the 8 most powerful classic era muscle cars
by Crane Hunter. 03/23/20 05:54 PM
Copyright 1997-2016, SimHQ Inc. All Rights Reserved.

Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.6.0