Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate This Thread
Hop To
#4239088 - 03/12/16 08:54 AM CFS3.exe has stopped working with Win10  
Joined: May 2012
Posts: 140
Andy73 Offline
Member
Andy73  Offline
Member

Joined: May 2012
Posts: 140
Germany
Hello Guys,

Unfortunately I have a big Problem with WOFF. I've installed a fresh Version of Windows 10, made a fresh Install of WOFF, but now the CFS3.exe doesn't work anymore.

When a Mission is loading, I get the Error-Message: Microsoft Combat Flight Simulator 3 doesn't work anymore, Game is terminated permanently.

I run CFS3.exe as Administrator, also tried Compability-Mode for Windows 7 and Windows XP, but that didn't help either.

I have the same Problem with OFF Phase 3.

Some Suggestions? Any help would be appreciated... wave

#4239097 - 03/12/16 10:16 AM Re: CFS3.exe has stopped working with Win10 [Re: Andy73]  
Joined: Mar 2009
Posts: 7,327
DukeIronHand Online grunt
Hotshot
DukeIronHand  Online Grunt
Hotshot

Joined: Mar 2009
Posts: 7,327
High over the Front
I realize this is little help but, to help you narrow things down, I just installed W10 last week ("upgrade" from W7) and WOFF is working just fine.
I will throw out a, hopefully helpful, guess.
Since you did a fresh install of your OS perhaps a reinstall of DX9 from the WOFF toolbox might work. Don't think W10, by default, installs DX9?

#4239111 - 03/12/16 12:24 PM Re: CFS3.exe has stopped working with Win10 [Re: Andy73]  
Joined: May 2012
Posts: 140
Andy73 Offline
Member
Andy73  Offline
Member

Joined: May 2012
Posts: 140
Germany
Duke, thanks for your Reply.
Installing DirectX 9 doesn't help either. My Problem is, that I uninstalled WOFF before I changed my Operating System.

I made a fresh Install of Windows 7, without any Drivers or Games or Programs, then installed Windows 10. My thought was to have a complete fresh Operating System, without any old Drivers, everything is new installed.

So after that I installed WOFF, and it didn't work. Game crashed when loading a Mission. And now after several hours of searching the WWW about this Problem, my suggestion is that the old CFS3.exe is NOT compatible with Windows 10, if you make a fresh Installation. There are many CFS 3-Gamers outside in the World, who have the same Problems.

Haven't found a Solution yet, but I will try further.

So please, beware if you make a fresh WOFF-Installation when using Win10. Seems it is a Problem with some Security-Updates.

Last edited by Andy73; 03/12/16 12:25 PM.
#4239115 - 03/12/16 12:43 PM Re: CFS3.exe has stopped working with Win10 [Re: Andy73]  
Joined: Mar 2009
Posts: 7,327
DukeIronHand Online grunt
Hotshot
DukeIronHand  Online Grunt
Hotshot

Joined: Mar 2009
Posts: 7,327
High over the Front
Ahh. This may be a "Hail Mary" then but it worked for a similar CFS3 era game that I "test installed" on W10 and is something I never would have thought of but it worked and only has to be done when installing. Same exact scenario: SH3 would run fine if already installed but you couldn't install it new.

http://www.lsh3.com/v15/dl/LSH3-EDITION-2015-INSTALLATION_EN.pdf

Scroll down to page 7 reference Nvidia and "Scaling Mode" in the upper left part of the page.
Sounds bizarre but it did work at least for SH3...a classic by the way.

#4239122 - 03/12/16 01:11 PM Re: CFS3.exe has stopped working with Win10 [Re: Andy73]  
Joined: Mar 2003
Posts: 6,545
Polovski Offline
Polovski  Offline

Hotshot

Joined: Mar 2003
Posts: 6,545
If you mean WOFF 1 (you don't specify) but you NEED to install the latest patch v1.27, for Windows 10 compatibility.

WOFF 2 is already compatible, but as always install the latest (currently v2.16).

ALL THIS IS COVERED IN THE FAQ (Frequently Asked Questions)
www.overflandersfields.com/Downloads/FAQ%20WOFF.pdf


Regards,

Polovski,
OBD Software, developers of immersive flight sims;
Wings Over Flanders Fields and Wings Over The Reich
http://www.overflandersfields.com
http://www.wingsoverthereich.com
#4239123 - 03/12/16 01:16 PM Re: CFS3.exe has stopped working with Win10 [Re: Andy73]  
Joined: Mar 2006
Posts: 2,251
MajorMagee Offline
Member
MajorMagee  Offline
Member

Joined: Mar 2006
Posts: 2,251
Dayton, OH
There is a security update KB3086255 that stops Safedisk DRM and prevents the CD Drive from being run by any program during installation. I think that this function is built into Windows 10 as well and my be what is blocking your fresh install.

Since you said that you have it partially running and then crashes that's probably not the source of your trouble.


Service To The Line,
On The Line,
On Time

US Army Ordnance Corps.
#4239127 - 03/12/16 01:55 PM Re: CFS3.exe has stopped working with Win10 [Re: Andy73]  
Joined: Mar 2003
Posts: 6,545
Polovski Offline
Polovski  Offline

Hotshot

Joined: Mar 2003
Posts: 6,545
Thanks MajorMagee. May be why CFS3 doesn't run for CFS3 users but WOFF doesn't need the CD in to fly. WOFF v1 does need WOFF update v1.27 which has an early version of AnKor's shaders in that allows it to run on Windows 10.

WOFF2 runs anyway.


Regards,

Polovski,
OBD Software, developers of immersive flight sims;
Wings Over Flanders Fields and Wings Over The Reich
http://www.overflandersfields.com
http://www.wingsoverthereich.com
#4239878 - 03/14/16 11:49 PM Re: CFS3.exe has stopped working with Win10 [Re: Andy73]  
Joined: Mar 2016
Posts: 1
hypercide Offline
Junior Member
hypercide  Offline
Junior Member

Joined: Mar 2016
Posts: 1
Getting CFS working under Win 10, or A tale of 24 hours:


Bought CFS3 from old-games yesterday because I wanted to buy WOFF. Initially no joy under Win 10 Home, with XP SP3 compatibility mode, running as Admin--the only suggestions I could find on the net.

Then, in a what-if kind of moment, I toyed with the "Settings" options under the Compatibility tab in the cfs3.exe Properties. I've enabled "reduced color mode" at 16-bit, "Run in 640-480 screen res" and "Display display scaling" (in addition to XP SP3 and run as admin). This works, and in game you can then fiddle with the display options. Additionally, I have it running in its own directory in my second hard drive. And I've successfully installed the current WOFF bundle (also on second hard drive) and did three different mission types over 45 mins with no problems. Joy. Now I have both some retro CFS-ing and WOFF.

(I have a Dell XPS with a GeForce GTX 745)

Tim

#4260012 - 05/14/16 08:19 AM Re: CFS3.exe has stopped working with Win10 [Re: Andy73]  
Joined: Jul 2011
Posts: 7
Cannon Offline
Junior Member
Cannon  Offline
Junior Member

Joined: Jul 2011
Posts: 7
Olympia, WA. USA
Hello all,

Has a reliable solution to this been found yet? I'm having the exact same problem as Andy73. It is completely preventing me from playing WOFF (and is certainly preventing me from purchasing Expansion 3...)

I have WOFF Expansion 2 installed and patched to 2.16
Windows 10 64 bit

I've tried all sorts of various settings. Both WOFF and CFS3.exe are run as administrator, tried win7 and XP compatibility modes, even tried hypercide's extreme compatibility settings with no luck. I even tried turning off Windows Defender just in case that was interfering.

This is getting quite frustrating and any help would be much appreciated!

#4260014 - 05/14/16 08:37 AM Re: CFS3.exe has stopped working with Win10 [Re: Andy73]  
Joined: Mar 2009
Posts: 7,327
DukeIronHand Online grunt
Hotshot
DukeIronHand  Online Grunt
Hotshot

Joined: Mar 2009
Posts: 7,327
High over the Front
Again there are a million variables but there is light at the end of the tunnel.
I have WOFF working just fine with W10 as I stated above. 2 months ago.
Since you mentioned Windows Defender when you say "turn it off" do you mean the "Real Time" protection?
Also go into your Defender options and about 3/4 of the way down make the OBD folder a "Exemption" I think it's called. Now Defender should ignore it.

#4260235 - 05/14/16 09:06 PM Re: CFS3.exe has stopped working with Win10 [Re: Andy73]  
Joined: Jul 2011
Posts: 7
Cannon Offline
Junior Member
Cannon  Offline
Junior Member

Joined: Jul 2011
Posts: 7
Olympia, WA. USA
Yes, I did mean I switched off "Real Time Protection". Also, I added the OBD folder an an exception, still no luck. I just tried with a fresh install of both CFS3 and WOFF to no avail. It seems that CFS3.exe doesn't even try to load (no hard drive activity), it just crashes immediately. Oh well, I'm done banging my head against this particular wall for now. I'll check back in a few month to see if anything has changed.

Thanks for your help, though.

#4260239 - 05/14/16 09:13 PM Re: CFS3.exe has stopped working with Win10 [Re: Andy73]  
Joined: Mar 2009
Posts: 7,327
DukeIronHand Online grunt
Hotshot
DukeIronHand  Online Grunt
Hotshot

Joined: Mar 2009
Posts: 7,327
High over the Front
Hate to see you not enjoy WOFF.
When you say the "CFS3.exe doesn't load" you leave the campaign screens and you just get a black screen or the Sopwith screen that says "Loading" and it just stays there?

#4260242 - 05/14/16 09:29 PM Re: CFS3.exe has stopped working with Win10 [Re: Andy73]  
Joined: Sep 2007
Posts: 1,807
dutch Offline
Member
dutch  Offline
Member

Joined: Sep 2007
Posts: 1,807
EURO-zone
Wow think updating from win7 to winX could be not that great idea.
Maybe here is a source for cfs3 and winX problems at Simouthouse forum

#4260531 - 05/15/16 08:39 PM Re: CFS3.exe has stopped working with Win10 [Re: Andy73]  
Joined: Mar 2003
Posts: 6,545
Polovski Offline
Polovski  Offline

Hotshot

Joined: Mar 2003
Posts: 6,545
You didn't replace the cfs3.exe with a no-cd type did you? That won't work for sure.
remove all those settings off cfs3.exe. Make sure WOFF is not installed where CFS3 is either if you installed it.

Check the troubleshooting section in the WOFF FAQ. Send the logs and run dxsetup and use the export function to save the info as a text file and send to support maybe we can look.

Did you install DirectX9 as per the FAQ (section 40 - this needs doing even if you think all is fine).


Regards,

Polovski,
OBD Software, developers of immersive flight sims;
Wings Over Flanders Fields and Wings Over The Reich
http://www.overflandersfields.com
http://www.wingsoverthereich.com
#4273160 - 06/24/16 11:06 PM Re: CFS3.exe has stopped working with Win10 [Re: Polovski]  
Joined: Dec 2014
Posts: 1,101
HarryH Offline
Member
HarryH  Offline
Member

Joined: Dec 2014
Posts: 1,101
Originally Posted By: Polovski
You didn't replace the cfs3.exe with a no-cd type did you? That won't work for sure.
remove all those settings off cfs3.exe. Make sure WOFF is not installed where CFS3 is either if you installed it.

Check the troubleshooting section in the WOFF FAQ. Send the logs and run dxsetup and use the export function to save the info as a text file and send to support maybe we can look.

Did you install DirectX9 as per the FAQ (section 40 - this needs doing even if you think all is fine).


Pol, I just did a similar fresh Win10 install and have run into these same issues. However, i DID run the no-cd exe on my previous Win10 machine and it was just fine (running WOFF3.8).

Now I'm stuck, going through the long list of checks / updates, etc. I got 1.27 to run on the new machine (with the same no-cd exe from my old machine) but by when I updated to 2.16 it all broke (sigh). I've sent in the logs for support to look at.

thx

H

Last edited by HarryH; 06/24/16 11:08 PM.

I'm "Stutter Free" At Last! God bless WOFF, and all who fly with her!
#4273240 - 06/25/16 05:40 AM Re: CFS3.exe has stopped working with Win10 [Re: HarryH]  
Joined: Dec 2014
Posts: 1,101
HarryH Offline
Member
HarryH  Offline
Member

Joined: Dec 2014
Posts: 1,101
Originally Posted By: HarryH
Originally Posted By: Polovski
You didn't replace the cfs3.exe with a no-cd type did you? That won't work for sure.
remove all those settings off cfs3.exe. Make sure WOFF is not installed where CFS3 is either if you installed it.

Check the troubleshooting section in the WOFF FAQ. Send the logs and run dxsetup and use the export function to save the info as a text file and send to support maybe we can look.

Did you install DirectX9 as per the FAQ (section 40 - this needs doing even if you think all is fine).


Pol, I just did a similar fresh Win10 install and have run into these same issues. However, i DID run the no-cd exe on my previous Win10 machine and it was just fine (running WOFF3.8).

Now I'm stuck, going through the long list of checks / updates, etc. I got 1.27 to run on the new machine (with the same no-cd exe from my old machine) but by when I updated to 2.16 it all broke (sigh). I've sent in the logs for support to look at.

thx

H


SOLVED: 7 hours later! Cannon - pm me if you're interesteed

H


I'm "Stutter Free" At Last! God bless WOFF, and all who fly with her!
#4273241 - 06/25/16 05:42 AM Re: CFS3.exe has stopped working with Win10 [Re: Andy73]  
Joined: Dec 2014
Posts: 1,101
HarryH Offline
Member
HarryH  Offline
Member

Joined: Dec 2014
Posts: 1,101
Likewise Andy73!

H


I'm "Stutter Free" At Last! God bless WOFF, and all who fly with her!
#4273262 - 06/25/16 08:50 AM Re: CFS3.exe has stopped working with Win10 [Re: HarryH]  
Joined: Sep 2007
Posts: 1,807
dutch Offline
Member
dutch  Offline
Member

Joined: Sep 2007
Posts: 1,807
EURO-zone
Originally Posted By: HarryH
Originally Posted By: HarryH
Originally Posted By: Polovski
You didn't replace the cfs3.exe with a no-cd type did you? That won't work for sure.
remove all those settings off cfs3.exe. Make sure WOFF is not installed where CFS3 is either if you installed it.

Check the troubleshooting section in the WOFF FAQ. Send the logs and run dxsetup and use the export function to save the info as a text file and send to support maybe we can look.

Did you install DirectX9 as per the FAQ (section 40 - this needs doing even if you think all is fine).


Pol, I just did a similar fresh Win10 install and have run into these same issues. However, i DID run the no-cd exe on my previous Win10 machine and it was just fine (running WOFF3.8).

Now I'm stuck, going through the long list of checks / updates, etc. I got 1.27 to run on the new machine (with the same no-cd exe from my old machine) but by when I updated to 2.16 it all broke (sigh). I've sent in the logs for support to look at.

thx

H


SOLVED: 7 hours later! Cannon - pm me if you're interesteed

H


Why not publish this in public, people could learn from your experience.

#4273318 - 06/25/16 02:09 PM Re: CFS3.exe has stopped working with Win10 [Re: dutch]  
Joined: Dec 2014
Posts: 1,101
HarryH Offline
Member
HarryH  Offline
Member

Joined: Dec 2014
Posts: 1,101
Originally Posted By: dutch
Originally Posted By: HarryH
Originally Posted By: HarryH
Originally Posted By: Polovski
You didn't replace the cfs3.exe with a no-cd type did you? That won't work for sure.
remove all those settings off cfs3.exe. Make sure WOFF is not installed where CFS3 is either if you installed it.

Check the troubleshooting section in the WOFF FAQ. Send the logs and run dxsetup and use the export function to save the info as a text file and send to support maybe we can look.

Did you install DirectX9 as per the FAQ (section 40 - this needs doing even if you think all is fine).


Pol, I just did a similar fresh Win10 install and have run into these same issues. However, i DID run the no-cd exe on my previous Win10 machine and it was just fine (running WOFF3.8).

Now I'm stuck, going through the long list of checks / updates, etc. I got 1.27 to run on the new machine (with the same no-cd exe from my old machine) but by when I updated to 2.16 it all broke (sigh). I've sent in the logs for support to look at.

thx

H


SOLVED: 7 hours later! Cannon - pm me if you're interesteed

H


Why not publish this in public, people could learn from your experience.



Hi Dutch, yes I plan to. I was just too exhausted last night, plus I want to make sure I explain each step correctly and in the right order. I should be able to get it up here later today or tomorrow.

H


I'm "Stutter Free" At Last! God bless WOFF, and all who fly with her!
#4273411 - 06/25/16 08:25 PM Re: CFS3.exe has stopped working with Win10 [Re: Andy73]  
Joined: Dec 2014
Posts: 1,101
HarryH Offline
Member
HarryH  Offline
Member

Joined: Dec 2014
Posts: 1,101
OK here's what I remember, based on some notes I jotted down at the time..although there's one part that has OBD support a little confused** (and may therefore be wrong dues to my aging memory, but still worth a try I think - in fact I could not get WOFF to run without changing the CFS3 exe in the original CFS3 game folder - i kept getting an authorization error before that, whenever WOFF tried to launch a mission or QC)...

This is for a FRESH and recent install of Win10 OEM 64bit Home edition from DVD....

1. Fresh Win10 install straight onto an unformatted hard drive
2. Install all mobo drivers. Download / install latest graphics drivers and any essential peripherals drivers (TrackIR etc).
3. Reboot.
4. Install CFS3 from the dual CD. Patch it with the 3.1ENG patch from the OFF website.
5. Reboot.
6. D'load and install the DX Runtime update - June '10 redist from the MS website (do it before installing WOFF).
7. Install WOFF 1. Do not run it. Patch straight to 1.27. Do not run it yet....
8. Reboot.
9. Open the WOFF toolbox from the OBD / WOFF directory and run the C++ redist fix that's in there
10. Reboot
11. **Replace the CFS3.exe in the MS Games / CFS3 folder with the no-CD 3.1 version. Do NOT touch the one that is in the WOFF folder. I did NOT make any changes to the compatibility settings for the no-cd exe.
12. Run CFS3 to check that it boots (if needed, create a desktop link to the no-cd exe that you just replaced in the MS games /CFS3 folder).
13. Assuming it did boot ok, accept the MS license, continue into the CFS3 game, chuckle at the ancient graphics while you're there and marvel at how OBD have transformed this venerable sim! Change the graphics settings to 32bit / 1920x1080 (assuming your card can handle that).
14. Exit CFS3 and run WOFF 1.27 - hopefully you will now get to the loading screen with the plane schematic and finally be able to run the game!
15. Do a cccleaner registry sweep.
16. Install the WOFF skins expansion pack.
16. Reboot and continue with the upgrades per the FAQ guidelines (V1-V2, then V2-V3, then patch V3 to the latest)
17. Optional: I was super cautious and with each increment I tested and then set system restore points and rebooted before continuing on.
18 Run ccleaner and do a final registry sweep.
18. Run WOFF3 and crack a beer. You've earned it smile

This took me a long time, but at least I have an SSD, which must have saved a ton of additional time between reboots, etc. WOFF3 looks magnificent on my new machine. A solid 60FPS with high details...finally I might actually score some victories smile. Also, quite early on I set exceptions in Windows Defender, for the OBD and MS Games folders.

hope this helps some people!

H


I'm "Stutter Free" At Last! God bless WOFF, and all who fly with her!

Moderated by  Polovski 

Quick Search
Recent Articles
Support SimHQ

If you shop on Amazon use this Amazon link to support SimHQ
.
Social


Recent Topics
Star Wars IX Final trailer
by Chaz. 10/22/19 01:48 AM
CoD MW Article
by Rick_Rawlings. 10/21/19 06:15 PM
Time marches on
by No105_Archie. 10/21/19 03:02 PM
Why Looney Tunes is great for history buffs
by PanzerMeyer. 10/20/19 11:05 PM
IJN Kaga found.
by NH2112. 10/19/19 10:32 PM
Grouch (Joker Parady)
by Arthonon. 10/19/19 02:19 PM
Nike vs B-17
by KraziKanuK. 10/18/19 08:30 PM
Grouch
by Chaz. 10/18/19 01:49 PM
How to pi$$ off Londoners...
by Chucky. 10/17/19 12:16 PM
Copyright 1997-2016, SimHQ Inc. All Rights Reserved.

Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.6.0