Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate This Thread
Hop To
#4155154 - 08/08/15 01:26 PM Arma 3 Heli action  
Joined: Dec 2009
Posts: 3,462
AggressorBLUE Offline
Check out my
AggressorBLUE  Offline
Check out my
Senior Member

Joined: Dec 2009
Posts: 3,462
Jerz
Some good stuff starting to come out from the community!


















My Rig:i5-3570k @ 4.2 GHZ W/ Corsair Hydro H110 Cooler / Asus Sabertooth Z77 Mobo / GTX 1070/ 16 Gigs DDR3 RAM / A Few SSDs, and a Bunch of HDDs / All held together by: Corsair C70 Case

Other Assets Deployed:
HOTAS: Thrustmaster Warthog SN#22621/CH Throttle Quad/MFG Crosswind Pedals SN#0004 smile
TrackIR TIR 5 w/ TrackClip Pro biggrin
Simpit: Obutto R3VOLUTION


Inline advert (2nd and 3rd post)

#4155275 - 08/08/15 08:22 PM Re: Arma 3 Heli action [Re: AggressorBLUE]  
Joined: Jun 2005
Posts: 7,151
Trooper117 Offline
Hotshot
Trooper117  Offline
Hotshot

Joined: Jun 2005
Posts: 7,151
UK
So this is now a full blown heli sim?

#4155318 - 08/08/15 11:09 PM Re: Arma 3 Heli action [Re: AggressorBLUE]  
Joined: Dec 2009
Posts: 3,462
AggressorBLUE Offline
Check out my
AggressorBLUE  Offline
Check out my
Senior Member

Joined: Dec 2009
Posts: 3,462
Jerz
Depends on how you define "full blown" smile

In short, it has Take On Helicopters flight model installed now (referenced as the "advanced flight model", as the previous pre-school student/boo-hoo-I-don't-have-a-HOTAS flight model also still exists; a user can choose which to fly with). The community was slow to integrate this into mods, but slowly but surely baby steps are being taken. We're about a year in now with this flight model.

It's still roughly the same systems depth as the strike fighter series, so hardcore DCS level button jockeys need-not-apply.

That said, it's nice to be able to fly such a large swath of birds without needing a libraries worth of flight manuals just to find the wind-shield wiper switch smile

Sadly though, the V-22 is still beholden to the "Basic flight model" for fixed-wing aircraft. frown


My Rig:i5-3570k @ 4.2 GHZ W/ Corsair Hydro H110 Cooler / Asus Sabertooth Z77 Mobo / GTX 1070/ 16 Gigs DDR3 RAM / A Few SSDs, and a Bunch of HDDs / All held together by: Corsair C70 Case

Other Assets Deployed:
HOTAS: Thrustmaster Warthog SN#22621/CH Throttle Quad/MFG Crosswind Pedals SN#0004 smile
TrackIR TIR 5 w/ TrackClip Pro biggrin
Simpit: Obutto R3VOLUTION


#4155492 - 08/09/15 05:01 PM Re: Arma 3 Heli action [Re: AggressorBLUE]  
Joined: Apr 2013
Posts: 1,413
Blade_Meister Offline
Member
Blade_Meister  Offline
Member

Joined: Apr 2013
Posts: 1,413
Atlanta, GA, USA
AggressorBLUE, thanks for sharing. I loved ARMAII, but I have been holding out on III. Maybe on the next sale I will buy it. It just seems the older I get, the less time I have to sit down and use half the software I purchase. I didn't know that they had upgraded the Heli FMs, thanks for the info. Do they have plans to or have they done this with the fixed wing aircraft?(are there fixed wing aircraft in ARMAIII?) I have some
Crosswind Pedals shipping this week, and I am looking forward to using them on the Helis in DCS, but maybe that will be a good excuse to purchase ARMAIII also. HeHe! Beautiful pictures by the way. Keep them coming Sir.

S!Blade<><

#4155530 - 08/09/15 07:15 PM Re: Arma 3 Heli action [Re: AggressorBLUE]  
Joined: Dec 2008
Posts: 2,939
Scoobe Offline
Senior Member
Scoobe  Offline
Senior Member

Joined: Dec 2008
Posts: 2,939
Wow! Very cool looking shots!

Rob


Intel Core i7-3770K
GB (4 x 4GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 2000 (PC3 16000)
MSI GTX 960 GTX 4GB
#4155539 - 08/09/15 07:32 PM Re: Arma 3 Heli action [Re: Blade_Meister]  
Joined: Dec 2009
Posts: 3,462
AggressorBLUE Offline
Check out my
AggressorBLUE  Offline
Check out my
Senior Member

Joined: Dec 2009
Posts: 3,462
Jerz
Originally Posted By: Blade_Meister
AggressorBLUE, thanks for sharing. I loved ARMAII, but I have been holding out on III. Maybe on the next sale I will buy it. It just seems the older I get, the less time I have to sit down and use half the software I purchase. I didn't know that they had upgraded the Heli FMs, thanks for the info. Do they have plans to or have they done this with the fixed wing aircraft?(are there fixed wing aircraft in ARMAIII?) I have some
Crosswind Pedals shipping this week, and I am looking forward to using them on the Helis in DCS, but maybe that will be a good excuse to purchase ARMAIII also. HeHe! Beautiful pictures by the way. Keep them coming Sir.

S!Blade<><


Blade,

Based on the fact that your hardcore enough to own crosswind pedals, and you have limited time to use them, I'd DEFINITELY get A3 if you have even the remotest interest in heli-flying..

So, first, I can personally attest to how awesome the Crosswinds are in controlling helis in A3 wink

Second, while A3 does feature fixed wing aircraft, there isn't an advanced FM available for those. That said, Armas maps tend to be small by flight sim standards, and it trades a high level of ground detail for constricting view ranges when flying at Fixed wing speeds. Even with DCS level flight models and systems, it still wouldn't be an ideal platform for those kind of ops.

That said, these constrictions make it a great helo sim though, as slower speeds make the limited view range less of an issue, and you get a better sensation of flying with all those ground details.

For reference, I own all the helis currently available for DCS, and I still find A3 to be my go-to for heli ops. It's a larger hanger to choose from, and it's way more "jump in and fly" friendly.

Lots of great replayability to! A guy name RobJ on the steam workshop has created a bunch of missions for various helos (and Fixed wing birds) that auto generate missions ranging from convoy intercept, to CAS, to troop insertion/extraction. Factors such as weather, time of day, enemy resistance level, and mechanical failure probability are all user chosen, so there's hours of replay-ability there. Most of the shots above were taken using his missions, and freeware mods.


My Rig:i5-3570k @ 4.2 GHZ W/ Corsair Hydro H110 Cooler / Asus Sabertooth Z77 Mobo / GTX 1070/ 16 Gigs DDR3 RAM / A Few SSDs, and a Bunch of HDDs / All held together by: Corsair C70 Case

Other Assets Deployed:
HOTAS: Thrustmaster Warthog SN#22621/CH Throttle Quad/MFG Crosswind Pedals SN#0004 smile
TrackIR TIR 5 w/ TrackClip Pro biggrin
Simpit: Obutto R3VOLUTION


#4155578 - 08/09/15 09:49 PM Re: Arma 3 Heli action [Re: AggressorBLUE]  
Joined: Dec 2009
Posts: 3,462
AggressorBLUE Offline
Check out my
AggressorBLUE  Offline
Check out my
Senior Member

Joined: Dec 2009
Posts: 3,462
Jerz
Having tons of fun with the Tigre!









My Rig:i5-3570k @ 4.2 GHZ W/ Corsair Hydro H110 Cooler / Asus Sabertooth Z77 Mobo / GTX 1070/ 16 Gigs DDR3 RAM / A Few SSDs, and a Bunch of HDDs / All held together by: Corsair C70 Case

Other Assets Deployed:
HOTAS: Thrustmaster Warthog SN#22621/CH Throttle Quad/MFG Crosswind Pedals SN#0004 smile
TrackIR TIR 5 w/ TrackClip Pro biggrin
Simpit: Obutto R3VOLUTION


#4155596 - 08/09/15 10:29 PM Re: Arma 3 Heli action [Re: AggressorBLUE]  
Joined: Dec 2008
Posts: 2,939
Scoobe Offline
Senior Member
Scoobe  Offline
Senior Member

Joined: Dec 2008
Posts: 2,939
How do the helicopters compare to Take on Helicopters? (If you had that one)

Rob


Intel Core i7-3770K
GB (4 x 4GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 2000 (PC3 16000)
MSI GTX 960 GTX 4GB
#4155844 - 08/10/15 03:39 PM Re: Arma 3 Heli action [Re: AggressorBLUE]  
Joined: Sep 2006
Posts: 1,130
EagleEye[GER] Offline
Member
EagleEye[GER]  Offline
Member

Joined: Sep 2006
Posts: 1,130
Germany
Cool, didn`t know that the Tigre is available! Thanks for the heads-up.

RobJ also have a mission with/for the Apache from Franze and NodUnit.

Last edited by EagleEye[GER]; 08/10/15 03:41 PM.
#4156075 - 08/11/15 01:53 AM Re: Arma 3 Heli action [Re: AggressorBLUE]  
Joined: Apr 2013
Posts: 1,413
Blade_Meister Offline
Member
Blade_Meister  Offline
Member

Joined: Apr 2013
Posts: 1,413
Atlanta, GA, USA
Originally Posted By: AggressorBLUE


Blade,

Based on the fact that your hardcore enough to own crosswind pedals, and you have limited time to use them, I'd DEFINITELY get A3 if you have even the remotest interest in heli-flying..

So, first, I can personally attest to how awesome the Crosswinds are in controlling helis in A3 wink

Second, while A3 does feature fixed wing aircraft, there isn't an advanced FM available for those. That said, Armas maps tend to be small by flight sim standards, and it trades a high level of ground detail for constricting view ranges when flying at Fixed wing speeds. Even with DCS level flight models and systems, it still wouldn't be an ideal platform for those kind of ops.

That said, these constrictions make it a great helo sim though, as slower speeds make the limited view range less of an issue, and you get a better sensation of flying with all those ground details.

For reference, I own all the helis currently available for DCS, and I still find A3 to be my go-to for heli ops. It's a larger hanger to choose from, and it's way more "jump in and fly" friendly.

Lots of great replayability to! A guy name RobJ on the steam workshop has created a bunch of missions for various helos (and Fixed wing birds) that auto generate missions ranging from convoy intercept, to CAS, to troop insertion/extraction. Factors such as weather, time of day, enemy resistance level, and mechanical failure probability are all user chosen, so there's hours of replay-ability there. Most of the shots above were taken using his missions, and freeware mods.


Thanks for all the info. I will keep my eyes open for the next sale of A3. Again, nice pictures.

S!Blade<><

#4156178 - 08/11/15 11:20 AM Re: Arma 3 Heli action [Re: AggressorBLUE]  
Joined: Jun 2005
Posts: 7,151
Trooper117 Offline
Hotshot
Trooper117  Offline
Hotshot

Joined: Jun 2005
Posts: 7,151
UK
Yep, love Arma3, and 2 for that matter.... yes, the fm and control system are dumbed down, but flying the aircraft is certainly fun!

#4156214 - 08/11/15 12:45 PM Re: Arma 3 Heli action [Re: Scoobe]  
Joined: Dec 2009
Posts: 3,462
AggressorBLUE Offline
Check out my
AggressorBLUE  Offline
Check out my
Senior Member

Joined: Dec 2009
Posts: 3,462
Jerz
Originally Posted By: Scoobe
How do the helicopters compare to Take on Helicopters? (If you had that one)

Rob



Roughly the same, although some of the basic "cold start" button pushing options are gone. Well known A3 community member Dslyecxi does a fantastic job of walking one through the AFM in this video:

https://www.youtube.com/watch?v=-miNL8dDa04

Last edited by AggressorBLUE; 08/11/15 12:47 PM.

My Rig:i5-3570k @ 4.2 GHZ W/ Corsair Hydro H110 Cooler / Asus Sabertooth Z77 Mobo / GTX 1070/ 16 Gigs DDR3 RAM / A Few SSDs, and a Bunch of HDDs / All held together by: Corsair C70 Case

Other Assets Deployed:
HOTAS: Thrustmaster Warthog SN#22621/CH Throttle Quad/MFG Crosswind Pedals SN#0004 smile
TrackIR TIR 5 w/ TrackClip Pro biggrin
Simpit: Obutto R3VOLUTION


#4156217 - 08/11/15 12:49 PM Re: Arma 3 Heli action [Re: EagleEye[GER]]  
Joined: Mar 2001
Posts: 2,669
csThor Offline
Senior Member
csThor  Offline
Senior Member

Joined: Mar 2001
Posts: 2,669
Germany
Originally Posted By: EagleEye[GER
]Cool, didn`t know that the Tigre is available! Thanks for the heads-up.


That Tiger is from the Spanish Forces Mod. The BWMod guys are also working on their Tiger UHT, one "realistic" version without machine cannon, one what-if-version with a 30mm cannon for the BW. It's not out, yet, got massively delayed by BI reprogramming and a lack of coders.


Intel i7 960 @ 3.2 GHz - ASUS Rampage III Gene Republic of Gamers - 6GB RAM OCZ CL7 XTC Platinum PC3-12800 - ZOTAC GeForce GTX 480 - 64GB Crucial RealSSD C300 SATA II - 1TB Western Digital WD1002FAEX SATA II - Creative Soundblaster Xi-Fi Titanium - Windows 7 Professional 64bit
#4156358 - 08/11/15 05:37 PM Re: Arma 3 Heli action [Re: AggressorBLUE]  
Joined: Dec 2009
Posts: 3,462
AggressorBLUE Offline
Check out my
AggressorBLUE  Offline
Check out my
Senior Member

Joined: Dec 2009
Posts: 3,462
Jerz
Why on earth would germany not want a canon on their Tigers?


My Rig:i5-3570k @ 4.2 GHZ W/ Corsair Hydro H110 Cooler / Asus Sabertooth Z77 Mobo / GTX 1070/ 16 Gigs DDR3 RAM / A Few SSDs, and a Bunch of HDDs / All held together by: Corsair C70 Case

Other Assets Deployed:
HOTAS: Thrustmaster Warthog SN#22621/CH Throttle Quad/MFG Crosswind Pedals SN#0004 smile
TrackIR TIR 5 w/ TrackClip Pro biggrin
Simpit: Obutto R3VOLUTION


#4156530 - 08/12/15 04:52 AM Re: Arma 3 Heli action [Re: AggressorBLUE]  
Joined: Mar 2001
Posts: 2,669
csThor Offline
Senior Member
csThor  Offline
Senior Member

Joined: Mar 2001
Posts: 2,669
Germany
Initially the Tiger UHT in german service was basically a flying ATGM system. It was supposed to pop up from behind cover, fire a volley of ATGMs at advancing soviet tanks, disappear, repeat the process at another place and then return to an FARP to rearm and refuel. Rinse and repeat. When the Cold War ended the concept was "extended" a bit but due to the enormous reunification costs and the public demand for a peace dividend money was tight and the Army was denied the request to modify the original concept.

[tongue in cheek] Besides a real combat helo is such a nasty thing, a 30mm cannon could theoretically be used to kill innocent bystanders as well and ... well, our political lords and ladies don't want those headlines or accusations of "the Krauts still be Nazis". [/tongue in cheek]


Intel i7 960 @ 3.2 GHz - ASUS Rampage III Gene Republic of Gamers - 6GB RAM OCZ CL7 XTC Platinum PC3-12800 - ZOTAC GeForce GTX 480 - 64GB Crucial RealSSD C300 SATA II - 1TB Western Digital WD1002FAEX SATA II - Creative Soundblaster Xi-Fi Titanium - Windows 7 Professional 64bit
#4156771 - 08/12/15 03:57 PM Re: Arma 3 Heli action [Re: csThor]  
Joined: Sep 2006
Posts: 1,130
EagleEye[GER] Offline
Member
EagleEye[GER]  Offline
Member

Joined: Sep 2006
Posts: 1,130
Germany
Originally Posted By: csThor
Originally Posted By: EagleEye[GER
]Cool, didn`t know that the Tigre is available! Thanks for the heads-up.


That Tiger is from the Spanish Forces Mod. The BWMod guys are also working on their Tiger UHT, one "realistic" version without machine cannon, one what-if-version with a 30mm cannon for the BW. It's not out, yet, got massively delayed by BI reprogramming and a lack of coders.

Yes, saw it when visiting the Steam Workshop. Had to DL the whole Mod and didnt had a chance to try it out yet. Ill keep an eye on the BWMod. Thanks!

#4156886 - 08/12/15 10:42 PM Re: Arma 3 Heli action [Re: AggressorBLUE]  
Joined: Feb 2008
Posts: 850
toonces Offline
Member
toonces  Offline
Member

Joined: Feb 2008
Posts: 850
Honolulu, Hawaii
Flying helos in A3 is a blast. I'm not a hardcore helo guy (but I am a hardcore jet guy) but it is still very, very fun.


"A week or even a month for someone basically saying "shucks, this is pants" maybe. But their banhammer only has the forever setting. Gotta set phasers to stun for the localization of female undergarments, not kill yo." - Frederf

Moderated by  RacerGT 

Quick Search
Recent Articles
Support SimHQ

If you shop on Amazon use this Amazon link to support SimHQ
.
Social


Recent Topics
11 th day on lockdown
by carrick58. 03/30/20 12:26 AM
Drug combo working. Covid. Dr Zelenko NYC hospital.
by TerribleTwo. 03/29/20 12:27 PM
HILARIOUS videos found on YouTube.
by NoFlyBoy. 03/28/20 09:59 PM
Stuka!
by RedToo. 03/28/20 04:56 PM
social distancing
by KraziKanuK. 03/27/20 07:30 PM
How to correctly wash your hands properly.
by NoFlyBoy. 03/25/20 12:58 PM
Humble Bundle Driving Deal
by F4UDash4. 03/25/20 11:00 AM
Copyright 1997-2016, SimHQ Inc. All Rights Reserved.

Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.6.0