Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate This Thread
Hop To
#4043579 - 11/30/14 06:10 PM someone please school me on the dots settings  
Joined: Jan 2014
Posts: 231
manitouguy Offline
Member
manitouguy  Offline
Member

Joined: Jan 2014
Posts: 231
Vancouver BC Canada
hi all could some of you please school me on the dots settings for viewing the planes from distance and share some of the settings you use?

i can't make sense of some of it and not sure of a few options to get it set up in a succesful manner

thanks in advance

regards, Ron

#4043583 - 11/30/14 06:28 PM Re: someone please school me on the dots settings [Re: manitouguy]  
Joined: Feb 2010
Posts: 835
Creaghorn Offline
Member
Creaghorn  Offline
Member

Joined: Feb 2010
Posts: 835
N�rnberg Frankonia
I use the dot visibility set to 6000 meters. That means when they are close enough (2-3km) you can see the AC LOD, when he goes further away the dot appears and the LOD becomes smaller and smaller. The dot is to emulate the distant speck. 6000 meters is how far you can see the dot. Further away the dot disappears. Makes no sense for me to have more than 6000 because then I wouldn't know if the bogey is 6000 meters away, or 8000 or 10000 etc. When so far away I wouldn't have been interested in him anyway and vice versa. Less than 6000 meters is also not practicable for me since the LOD grows bigger anyway so no need for dots. HTH

#4043591 - 11/30/14 06:36 PM Re: someone please school me on the dots settings [Re: manitouguy]  
Joined: Jul 2014
Posts: 1,003
Wolfstriked Offline
Member
Wolfstriked  Offline
Member

Joined: Jul 2014
Posts: 1,003
NYC
I found at 6K that just as you lose sight of the plane the dot shows but then quickly disappears so I chose 8K.But now that you pointed out that it can relate the distance to when at 6K,I might just try this out.

Got a question for you Creaghorn,what does HTH mean?Keep seeing that posted here.

#4043596 - 11/30/14 06:42 PM Re: someone please school me on the dots settings [Re: manitouguy]  
Joined: Jan 2014
Posts: 231
manitouguy Offline
Member
manitouguy  Offline
Member

Joined: Jan 2014
Posts: 231
Vancouver BC Canada
thanks, i'll try 6000

hth i think is like S! (salute) ... hth hand to head?

#4043598 - 11/30/14 06:46 PM Re: someone please school me on the dots settings [Re: manitouguy]  
Joined: Feb 2010
Posts: 835
Creaghorn Offline
Member
Creaghorn  Offline
Member

Joined: Feb 2010
Posts: 835
N�rnberg Frankonia
HTH means Highway to Hell ;-)




no, that means Hope This Helps :-)

#4043600 - 11/30/14 06:50 PM Re: someone please school me on the dots settings [Re: manitouguy]  
Joined: Jul 2014
Posts: 1,003
Wolfstriked Offline
Member
Wolfstriked  Offline
Member

Joined: Jul 2014
Posts: 1,003
NYC
LOL thumbsup

#4043601 - 11/30/14 06:52 PM Re: someone please school me on the dots settings [Re: manitouguy]  
Joined: Jan 2014
Posts: 231
manitouguy Offline
Member
manitouguy  Offline
Member

Joined: Jan 2014
Posts: 231
Vancouver BC Canada
what is distance factor? and what to you guys set it at?

#4043622 - 11/30/14 08:43 PM Re: someone please school me on the dots settings [Re: manitouguy]  
Joined: Jun 2011
Posts: 283
busdriver Offline
Member
busdriver  Offline
Member

Joined: Jun 2011
Posts: 283
Originally Posted By: manitouguy
what is distance factor? and what to you guys set it at?

Well based upon my testing, increasing the distance factor makes more "stuff" show up depending on the Labels you have called up. I tried something like 3 or 4 and when I had Identity called up I could see nothing but endless text of airfields, army bases, observation balloons SMOTHERING the horizon. With Distance factor at 1 it appears that these facilities show up right at 4.3NM. So a little goes a long way, so to speak. I leave it at 1.

I on the other hand have dots set to 12000. It's my crutch to my younger days when I could get a tally a long way out.

Last edited by busdriver; 11/30/14 08:44 PM.
#4043630 - 11/30/14 09:15 PM Re: someone please school me on the dots settings [Re: manitouguy]  
Joined: Jan 2009
Posts: 4,075
Hellshade Offline
Hellshade
Hellshade  Offline
Hellshade
Senior Member

Joined: Jan 2009
Posts: 4,075
Florida
And what is "Ta"?


Flying Wings Over Flanders Fields Ultimate Edition 5.x
videos at www.youtube.com/hellshade68

System Specs
(warning)
Intel i7 6700K OC 4.6 Ghz
Corsair Hydro H60 Liquid Cooler
16 GB Corsair Dominator Platinum DDR4 RAM
2 x EVO 850 1TB SSD Drives (OS & Games)
1 Intel 240GB SSD drive (Scratch drive for videos)
MSI Z170 GAMER M7 Motherboard
EVGA GTX 1080 Founders Edition
Corsair CX850M Power Supply
Acer XB280HK 27" G-SYNC Monitor
Corsair RGB STRAFE MX Silent Keyboard
Windows 10 Home 64 bit

#4043663 - 11/30/14 10:34 PM Re: someone please school me on the dots settings [Re: manitouguy]  
Joined: Feb 2010
Posts: 835
Creaghorn Offline
Member
Creaghorn  Offline
Member

Joined: Feb 2010
Posts: 835
N�rnberg Frankonia
Ta means thank you. thumbsup

#4043786 - 12/01/14 05:40 AM Re: someone please school me on the dots settings [Re: busdriver]  
Joined: Mar 2012
Posts: 642
Nefaro Offline
Member
Nefaro  Offline
Member

Joined: Mar 2012
Posts: 642
Originally Posted By: busdriver
Originally Posted By: manitouguy
what is distance factor? and what to you guys set it at?

Well based upon my testing, increasing the distance factor makes more "stuff" show up depending on the Labels you have called up. I tried something like 3 or 4 and when I had Identity called up I could see nothing but endless text of airfields, army bases, observation balloons SMOTHERING the horizon. With Distance factor at 1 it appears that these facilities show up right at 4.3NM. So a little goes a long way, so to speak. I leave it at 1.

I on the other hand have dots set to 12000. It's my crutch to my younger days when I could get a tally a long way out.



Yep. The Distance Factor increases the three ID Levels' ranges.

You can see those first three ranges change in the Workshop as you use the up/down arrows on the Distance Factor. I believe the first range is the distance where the labels change to Full ID, the middle is where it switches to friendly/enemy, and the third is how far away the unknown label first pops up.

The fourth distance is the manual entry field relating to how far away Dots will show up, of course. This one is unaffected by the Distance Factor setting; you must enter it yourself. The first three are all controlled by Distance Factor, so they're tied together.


(For Tech Reference)
i7-4770k Intel Processor @3.5Ghz, 16GB System RAM, GTX760 2GB video, 250GB SSD, 1TB HDD (with Win7-64 on it).
#4044287 - 12/02/14 05:38 AM Re: someone please school me on the dots settings [Re: manitouguy]  
Joined: Jun 2014
Posts: 1,593
OldHat Offline
Member
OldHat  Offline
Member

Joined: Jun 2014
Posts: 1,593
The appearance of how far you see the Label depends on if it's set to "identity" or "activity". I think you see "activity labels" further out than the other.

#4044335 - 12/02/14 12:02 PM Re: someone please school me on the dots settings [Re: busdriver]  
Joined: May 2011
Posts: 1,428
corsaire31 Offline
Member
corsaire31  Offline
Member

Joined: May 2011
Posts: 1,428
Toulouse, France
Originally Posted By: busdriver
[quote=manitouguy] I on the other hand have dots set to 12000. It's my crutch to my younger days when I could get a tally a long way out.


Even in your younger days, I doubt you could spot a WW1 airplane in the sky 12 kms away. Unless you change your handle to Superman ! smile2

For info to the OP I have mine set at 4000 m, which I consider believable from what I have read about WW1 air war from real pilots. I also play with dots because of old age... sigh

Last edited by corsaire31; 12/02/14 12:03 PM.

Gigabyte Z87P-D3 - CPU I5 4670 Haswell @ 3.6Ghz - 8 Go Ram - GPU HD 7850 2Go OC - SSD Samsung 128Go - HD 2 x WD Black 1 To - 27" Iiyama Pro Lite - Logitech Extreme 3D Pro - Saitek Pro Flight Yoke - Rudder Pedals - Quadrant - Cessna Trim Wheel - Track IR 5 - Logitech G35 headset ... and a big coffee maker !
Flying in FSX/Air Hauler, Wings over Flanders Fields, Rise of Flight, IL2 1946 Hsfx, Condor soaring.
#4044342 - 12/02/14 12:40 PM Re: someone please school me on the dots settings [Re: manitouguy]  
Joined: Feb 2010
Posts: 835
Creaghorn Offline
Member
Creaghorn  Offline
Member

Joined: Feb 2010
Posts: 835
N�rnberg Frankonia
For me more than 6000 meters dots would make no sense, since if very much beyond that you wouldn't know if he is actually 12000 meters away or just 9000 or 7000 etc. so seeing a dot, stalking him without knowing how far he actually aproximately is, would be pointless IMO. So i set it to 6000 meters. When I see a dot, I know he is 6000 meters away max., if not closer, so close enough to investigate or being at least cautious and ready for some action.

Maybe you can emulate being a novice pilot. When entering as a new pilot, no dots allowed. After every hour of flight you might add 100 meters more. Or after every 10 hours adding 1000 meters. So eventually if surviving long enough, you will reach 6000 meters after 60 hours flight. You might extend it how far you wish but I would stop it when reaching 6000 meters. That would emulate gaining experience and actually learning how to spot enemies.


Moderated by  Polovski 

Quick Search
Recent Articles
Support SimHQ

If you shop on Amazon use this Amazon link to support SimHQ
.
Social


Recent Topics
Happy Thanksgiving
by No105_Archie. 10/13/19 05:15 PM
Happy Birthday US Navy
by oldgrognard. 10/13/19 04:31 PM
American Civil War photos
by KraziKanuK. 10/12/19 04:18 AM
“Masters of Air”
by PanzerMeyer. 10/11/19 10:51 PM
WW2 still finding bodies
by Alicatt. 10/10/19 04:10 PM
That moment in time....
by Bill_Grant. 10/09/19 01:35 PM
A minister, a priest and a rabbi ....
by Bill_Grant. 10/08/19 04:56 PM
Old folks and old tricks
by Sluggish Controls. 10/08/19 06:11 AM
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.6.0