Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate This Thread
Hop To
#3261954 - 04/06/11 06:24 PM Bf 109 leading edge slats...?  
Joined: May 2010
Posts: 1,121
sascha Offline
Member
sascha  Offline
Member

Joined: May 2010
Posts: 1,121
Munich, Germany
Has anyone actually seen them deploy? I've been trying to pay attention to this aspect of the sim, but I can't remember either hearing or seeing them come out.


IIRC, in RL they were spring-loaded and should've popped out as soon as a wing moved slowly enough through the air. Read: Not enough wind pressure on the leading edge: Slat(s) pop(s) out.



S.


System: Asus P5Q-E - Intel Core 2 Quad Q9300@ 2.5 GHz (currently @3.0 GHz) - Gigabyte GF GTX460 1GB OC - 2x2 GB OCZ DDR2-RAM - Samsung P2370 23'' - MS Sidewinder 2 FF (red trigger, baby!) - Saitek Pro Flight Rudder Pedals - TrackIR 5 + Pro-Clip - Windows Vista 64 Home Premium
Inline advert (2nd and 3rd post)

#3261956 - 04/06/11 06:26 PM Re: Bf 109 leading edge slats...? [Re: sascha]  
Joined: Sep 2010
Posts: 1,169
WernerVoss Offline
Member
WernerVoss  Offline
Member

Joined: Sep 2010
Posts: 1,169
I've seen them come out in a vid.


Asus P8P67 Pro Mobo
2500K CPU @ 4.5Ghz
Antec H2O Kuhler 950 Water Cooler
16Gb DDR3 DC RAM @ 1600mhz
EVGA GTX780 Classified GPU
Dell U3014 30" Monitor
xFi Titanium HD sound
Corsair Force 250Gb SSD
Corsair RM850w PSU
W7-64
INTJ
#3262009 - 04/06/11 07:04 PM Re: Bf 109 leading edge slats...? [Re: WernerVoss]  
Joined: Feb 2011
Posts: 414
Brealistic Offline
Member
Brealistic  Offline
Member

Joined: Feb 2011
Posts: 414

They had better have workable slat ! attack biggrin

#3262034 - 04/06/11 07:22 PM Re: Bf 109 leading edge slats...? [Re: sascha]  
Joined: Aug 2009
Posts: 1,144
jdbecks Offline
Room Clear!
jdbecks  Offline
Room Clear!
Member

Joined: Aug 2009
Posts: 1,144
England
I've not seen them...I thought they were automatic depending on airspeed?

#3262048 - 04/06/11 07:36 PM Re: Bf 109 leading edge slats...? [Re: sascha]  
Joined: May 2010
Posts: 1,121
sascha Offline
Member
sascha  Offline
Member

Joined: May 2010
Posts: 1,121
Munich, Germany
I just checked and I saw them. They only pop out prominently (and briefly) when you pull some Gs in a flat turn, so I guess it can be easy to miss .. smile I tried putting the 109 in a steep climb to bleed off all my speed and checked the slats while doing so. Nothing happened.


I'm not 100% certain they should pop out under these conditions or at which angle of climb they still can and should pop out. (Could be that their own weight holds them in if your climb is too steep, *shrug*). In a shallower climb I *think* I saw them move briefly .. but not as prominently as in the tight turn.



S.



Last edited by sascha; 04/06/11 08:34 PM.

System: Asus P5Q-E - Intel Core 2 Quad Q9300@ 2.5 GHz (currently @3.0 GHz) - Gigabyte GF GTX460 1GB OC - 2x2 GB OCZ DDR2-RAM - Samsung P2370 23'' - MS Sidewinder 2 FF (red trigger, baby!) - Saitek Pro Flight Rudder Pedals - TrackIR 5 + Pro-Clip - Windows Vista 64 Home Premium
#3262083 - 04/06/11 08:19 PM Re: Bf 109 leading edge slats...? [Re: sascha]  
Joined: Apr 2002
Posts: 1,020
Kadin Offline
Member
Kadin  Offline
Member

Joined: Apr 2002
Posts: 1,020
Pennsylvania, USA
We do have an axis control that is labeled "Leading-edge slats"...


Antec TruePower Quattro Series TPQ-1200 OC
Intel Core i7-980X
GigabyteX58A-UD3R
12 GBs corsair @ 2000 MHz 9-10-9-27-2T volt 1.64
Nvidia EVGA 580GTX SLI
Creative SB X-Fi PCI-E
Crucial RealSSD C300 256GB
Win 7 Pro 64 bit
#3262096 - 04/06/11 08:36 PM Re: Bf 109 leading edge slats...? [Re: sascha]  
Joined: May 2010
Posts: 1,121
sascha Offline
Member
sascha  Offline
Member

Joined: May 2010
Posts: 1,121
Munich, Germany
^ Shouldn't do anything in the 109. They were automatic.





S.


System: Asus P5Q-E - Intel Core 2 Quad Q9300@ 2.5 GHz (currently @3.0 GHz) - Gigabyte GF GTX460 1GB OC - 2x2 GB OCZ DDR2-RAM - Samsung P2370 23'' - MS Sidewinder 2 FF (red trigger, baby!) - Saitek Pro Flight Rudder Pedals - TrackIR 5 + Pro-Clip - Windows Vista 64 Home Premium
#3262133 - 04/06/11 09:24 PM Re: Bf 109 leading edge slats...? [Re: jdbecks]  
Joined: Jan 2001
Posts: 9,426
KraziKanuK Offline
Hotshot
KraziKanuK  Offline
Hotshot

Joined: Jan 2001
Posts: 9,426
Ottawa Canada
Originally Posted By: jdbecks
I've not seen them...I thought they were automatic depending on airspeed?


The slats worked off air pressure. The best way to test if they work is to do a landing.

They are certainly not spring loaded.

Last edited by KraziKanuK; 04/06/11 09:27 PM.

There was only 16 squadrons of RAF fighters that used 100 octane during the BoB.
The Fw190A could not fly with the outer cannon removed.
There was no Fw190A-8s flying with the JGs in 1945.
#3262171 - 04/06/11 10:28 PM Re: Bf 109 leading edge slats...? [Re: sascha]  
Joined: May 2010
Posts: 1,121
sascha Offline
Member
sascha  Offline
Member

Joined: May 2010
Posts: 1,121
Munich, Germany
Well, there had to have been some kinda spring involved... otherwise they wouldn't have popped out. AFAIK they weren't actuated in any "active" way, but simply "pushed out" by some sort of mechanism once the wing wasn't travelling fast enough for the air pressure to "keep them pushed in".


This diagram shows the flight-controls of the 109E. As you can see, the slats' mechanisms aren't connected to anything under pilot control.






S.


System: Asus P5Q-E - Intel Core 2 Quad Q9300@ 2.5 GHz (currently @3.0 GHz) - Gigabyte GF GTX460 1GB OC - 2x2 GB OCZ DDR2-RAM - Samsung P2370 23'' - MS Sidewinder 2 FF (red trigger, baby!) - Saitek Pro Flight Rudder Pedals - TrackIR 5 + Pro-Clip - Windows Vista 64 Home Premium
#3262182 - 04/06/11 10:46 PM Re: Bf 109 leading edge slats...? [Re: sascha]  
Joined: Jan 2001
Posts: 9,426
KraziKanuK Offline
Hotshot
KraziKanuK  Offline
Hotshot

Joined: Jan 2001
Posts: 9,426
Ottawa Canada
Do you see any springs?









Why is one slat out and the other one in? Most certainly because they are spring operated. NOT!!!


Last edited by KraziKanuK; 04/06/11 10:50 PM.

There was only 16 squadrons of RAF fighters that used 100 octane during the BoB.
The Fw190A could not fly with the outer cannon removed.
There was no Fw190A-8s flying with the JGs in 1945.
#3262188 - 04/06/11 10:50 PM Re: Bf 109 leading edge slats...? [Re: sascha]  
Joined: Jun 2003
Posts: 916
IvanK Offline
Member
IvanK  Offline
Member

Joined: Jun 2003
Posts: 916
Aus
The slats on the 109 work just fine. There was no method to lock or unlock the slats in flight. Operation is purely aerodynamic.

Though the BF1110 slats in game seem welded closed smile

The Slat locking key is there for the Tiger Moth which has a Slat lock control in therear cockpit on the forward right cockpit wall.


Moderated by  RacerGT 

Quick Search
Recent Articles
Support SimHQ

If you shop on Amazon use this Amazon link to support SimHQ
.
Social


Recent Topics
A cowboy from Texas walks into a bar in Montana
by semmern. 11/28/20 01:46 PM
Kung Fury
by Chucky. 11/26/20 08:12 PM
Need a laugh ?
by WangoTango. 11/26/20 07:02 PM
Fantasy NHL League
by WangoTango. 11/26/20 06:36 PM
Thanksgiving In America!
by Blade_Meister. 11/26/20 03:00 PM
Thanksgiving
by NoFlyBoy. 11/25/20 07:16 PM
Uh oh...
by Nixer. 11/24/20 09:12 PM
meaning of a deck of playing cards
by KraziKanuK. 11/24/20 03:27 PM
Criterion Collection BR/DVD sale
by Patrocles. 11/24/20 03:26 PM
Copyright 1997-2016, SimHQ Inc. All Rights Reserved.

Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.6.0