Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate This Thread
Hop To
Page 1 of 2 1 2
#2876404 - 10/09/09 02:02 PM Mad Otter Games releases WinXP/Vista compatible RB1 and RB3d  
Joined: Jan 2001
Posts: 8,488
ArgonV Offline
Hotshot
ArgonV  Offline
Hotshot

Joined: Jan 2001
Posts: 8,488
College Station, Texas, USA
From the Mad Otter Games website:

"We are pleased to be partnered with GOG.com in bringing back the Red Baron series. With three of the otters being part of the original project, Red Baron is very near and dear to our hearts, and we hope you enjoy playing this timeless classic. Get Red Baron I, Red Baron: Mission Builder, and Red Baron 3D all for $9.99; DRM-free and XP/Vista compatible."

http://www.gog.com/en/gamecard/red_baron_pack


"Go Fly A Kite!"
-Jason R.
FS-WWI Project Leader
FS-WWI Plane Pack Site

Intel i7 990X @ 4.0Ghz
Gigabyte GA-EX58-UD3R motherboard
12GB Patriot Viper II Sector 7 Edition DDR3
AMD XFX 295x2 8GB Hydra Edition
3x1 ASUS PA248Q 24" LCDs in Eyefinity
1200W Thermaltake Toughpower Grand PSU
600GB Velociraptor 10k rpm HDD
1TB Velociraptor 10k rpm HDD
Sound Blaster ZxR
Win 7 x64 Ultimate
HOTAS Cougar #4069 w/Uber II Nxt mod #284 & UTM bushings
Inline advert (2nd and 3rd post)

#2876686 - 10/09/09 07:43 PM Re: Mad Otter Games releases WinXP/Vista compatible RB1 and RB3d [Re: ArgonV]  
Joined: Sep 2001
Posts: 24,428
Dart Offline
Measured in Llamathrusts
Dart  Offline
Measured in Llamathrusts
Lifer

Joined: Sep 2001
Posts: 24,428
Alabaster, AL USA
I wonder if it comes with a Glide wrapper.


The opinions of this poster are largely based on facts and portray a possible version of the actual events.

More dumb stuff at http://www.darts-page.com

From Laser:
"The forum is the place where combat (real time) flight simulator fans come to play turn based strategy combat."
#2877082 - 10/10/09 12:58 PM Re: Mad Otter Games releases WinXP/Vista compatible RB1 and RB3d [Re: Dart]  
Joined: Sep 2007
Posts: 1,807
dutch Online content
Member
dutch  Online Content
Member

Joined: Sep 2007
Posts: 1,807
EURO-zone
If you take a close look at the planes and terrain, it is no!!!
Just a cheap way to make $$$!!!! But interesting is the adobe files in the mission builder version. Its containing a lot of info regarding WW1 aviation and history, if they included them.

#2877542 - 10/11/09 03:51 AM Re: Mad Otter Games releases WinXP/Vista compatible RB1 and RB3d [Re: dutch]  
Joined: Sep 2004
Posts: 4,556
Eugene Offline
Senior Member
Eugene  Offline
Senior Member

Joined: Sep 2004
Posts: 4,556
Oregon
You realize the wrappers are free, right? It is very very simple and quick to download files on the internet. Here is a link to the latest dgVoodoo excellent wrapper:

http://dege.freeweb.hu/


Eugene

CoreDuo G620
ASUS P8Z68-V PRO
GeForce 1060
Creative Z
Win10
16 gig RAM
Cougar
#2878021 - 10/12/09 12:28 AM Re: Mad Otter Games releases WinXP/Vista compatible RB1 and RB3d [Re: ArgonV]  
Joined: Apr 2003
Posts: 1,057
Colonel Kern Offline
Member
Colonel Kern  Offline
Member

Joined: Apr 2003
Posts: 1,057
Originally Posted By: ArgonV
From the Mad Otter Games website:

"We are pleased to be partnered with GOG.com in bringing back the Red Baron series. With three of the otters being part of the original project, Red Baron is very near and dear to our hearts, and we hope you enjoy playing this timeless classic. Get Red Baron I, Red Baron: Mission Builder, and Red Baron 3D all for $9.99; DRM-free and XP/Vista compatible."

http://www.gog.com/en/gamecard/red_baron_pack


Question: What does this do to all the "free" versions floating around the internet?


The Colonel

"They're not toys. They're collectables."
#2878279 - 10/12/09 02:01 PM Re: Mad Otter Games releases WinXP/Vista compatible RB1 and RB3d [Re: Colonel Kern]  
Joined: Sep 2001
Posts: 24,428
Dart Offline
Measured in Llamathrusts
Dart  Offline
Measured in Llamathrusts
Lifer

Joined: Sep 2001
Posts: 24,428
Alabaster, AL USA
He's referring to the Glide wrappers I mentioned, not the sim, Colonel!

RB3D used Glide for 3D acceleration, which of course went the way of the Voodoo Card Dodo Bird. Call it a betamax moment for the developers when they selected it instead of OpenGL.

The problem is that for a fully XP/Vista compatable version I'd think that they should have included a wrapper to convert the Glide stuff to OpenGL. One of the reasons RB3D isn't on my hard drive right now is the seeming inability for me as a person to get any of them to work or, shortly after getting it to work finding out that somehow I've corrupted my drivers and now the only thing that does play on my computer without crash is RB3D!

But I'm glad to see old girl back on the market.


The opinions of this poster are largely based on facts and portray a possible version of the actual events.

More dumb stuff at http://www.darts-page.com

From Laser:
"The forum is the place where combat (real time) flight simulator fans come to play turn based strategy combat."
#2878317 - 10/12/09 02:54 PM Re: Mad Otter Games releases WinXP/Vista compatible RB1 and RB3d [Re: Dart]  
Joined: Jan 2007
Posts: 839
Laser Offline
Member
Laser  Offline
Member

Joined: Jan 2007
Posts: 839
Originally Posted By: Dart

The problem is that for a fully XP/Vista compatable version I'd think that they should have included a wrapper to convert the Glide stuff to OpenGL. One of the reasons RB3D isn't on my hard drive right now is the seeming inability for me as a person to get any of them to work or, shortly after getting it to work finding out that somehow I've corrupted my drivers and now the only thing that does play on my computer without crash is RB3D!



Dart, did you check this?

http://www.wingsofhonour.com/redbaron3d/...ooglideemulator

Even if you knew dgvoodoo wrapper before, this one is improved (the beta2). It is based on DX9, it works with new graphic cards, and that version is specially tuned for no-graphic-corruption in RB3D, which means it can use more video ram so it's fast.

#2878344 - 10/12/09 03:20 PM Re: Mad Otter Games releases WinXP/Vista compatible RB1 and RB3d [Re: Dart]  
Joined: Apr 2003
Posts: 1,057
Colonel Kern Offline
Member
Colonel Kern  Offline
Member

Joined: Apr 2003
Posts: 1,057
Originally Posted By: Dart
He's referring to the Glide wrappers I mentioned, not the sim, Colonel!

RB3D used Glide for 3D acceleration, which of course went the way of the Voodoo Card Dodo Bird. Call it a betamax moment for the developers when they selected it instead of OpenGL.

The problem is that for a fully XP/Vista compatable version I'd think that they should have included a wrapper to convert the Glide stuff to OpenGL. One of the reasons RB3D isn't on my hard drive right now is the seeming inability for me as a person to get any of them to work or, shortly after getting it to work finding out that somehow I've corrupted my drivers and now the only thing that does play on my computer without crash is RB3D!

But I'm glad to see old girl back on the market.


No. I meant the "free" versions of RB3D floating around the internet.


The Colonel

"They're not toys. They're collectables."
#2878350 - 10/12/09 03:25 PM Re: Mad Otter Games releases WinXP/Vista compatible RB1 and RB3d [Re: Colonel Kern]  
Joined: Sep 2001
Posts: 24,428
Dart Offline
Measured in Llamathrusts
Dart  Offline
Measured in Llamathrusts
Lifer

Joined: Sep 2001
Posts: 24,428
Alabaster, AL USA
Oh, you mean the pirated copies of RB3D.

Unsavory, to say the least.


The opinions of this poster are largely based on facts and portray a possible version of the actual events.

More dumb stuff at http://www.darts-page.com

From Laser:
"The forum is the place where combat (real time) flight simulator fans come to play turn based strategy combat."
#2878424 - 10/12/09 05:19 PM Re: Mad Otter Games releases WinXP/Vista compatible RB1 and RB3d [Re: Dart]  
Joined: Jan 2001
Posts: 8,488
ArgonV Offline
Hotshot
ArgonV  Offline
Hotshot

Joined: Jan 2001
Posts: 8,488
College Station, Texas, USA
No, RB1 was released free to the internet a while back...


"Go Fly A Kite!"
-Jason R.
FS-WWI Project Leader
FS-WWI Plane Pack Site

Intel i7 990X @ 4.0Ghz
Gigabyte GA-EX58-UD3R motherboard
12GB Patriot Viper II Sector 7 Edition DDR3
AMD XFX 295x2 8GB Hydra Edition
3x1 ASUS PA248Q 24" LCDs in Eyefinity
1200W Thermaltake Toughpower Grand PSU
600GB Velociraptor 10k rpm HDD
1TB Velociraptor 10k rpm HDD
Sound Blaster ZxR
Win 7 x64 Ultimate
HOTAS Cougar #4069 w/Uber II Nxt mod #284 & UTM bushings
#2878444 - 10/12/09 06:27 PM Re: Mad Otter Games releases WinXP/Vista compatible RB1 and RB3d [Re: ArgonV]  
Joined: Sep 2007
Posts: 1,807
dutch Online content
Member
dutch  Online Content
Member

Joined: Sep 2007
Posts: 1,807
EURO-zone
Just like RB3d on the German site.

#2878485 - 10/12/09 07:26 PM Re: Mad Otter Games releases WinXP/Vista compatible RB1 and RB3d [Re: Dart]  
Joined: Apr 2003
Posts: 1,057
Colonel Kern Offline
Member
Colonel Kern  Offline
Member

Joined: Apr 2003
Posts: 1,057
Originally Posted By: Dart
Oh, you mean the pirated copies of RB3D.

Unsavory, to say the least.


Exactly. There has been some gripping about RB3D being released again when, GOSH, you can download it for FREE!!!!.

My point is that it was NEVER legally free and as with most "abandonware" people are pushing the outside of the legal envelope.

I, for one, am very glad to see Mad Otter take a renewed interest in the sim. I find the DRM in ROF both offensive and unnecessary. First Eagles is OK but cannot match the campaign of RB. OFF3, well, just won't run on my rig and I can't afford the necessary upgrades. I have a Voodoo3 based system that runs RB3D + Hell's Angels just fine.


The Colonel

"They're not toys. They're collectables."
#2878840 - 10/13/09 10:34 AM Re: Mad Otter Games releases WinXP/Vista compatible RB1 and RB3d [Re: Colonel Kern]  
Joined: Jan 2007
Posts: 839
Laser Offline
Member
Laser  Offline
Member

Joined: Jan 2007
Posts: 839

At some point, ftp.sierra.de had a public link to the RB2 german version, which could then be patched to obtain the english RB3D through various steps.

#2879021 - 10/13/09 05:33 PM Re: Mad Otter Games releases WinXP/Vista compatible RB1 and RB3d [Re: Laser]  
Joined: Apr 2006
Posts: 40
Flybert Offline
WingWalkers Staff
Flybert  Offline
WingWalkers Staff
Junior Member

Joined: Apr 2006
Posts: 40
California
Red Baron(I) was downloadable as a promo for RBII .. it sat on the Sierra.com ftp sites until Activition_Blizzard shout Sierra down

I might speak to the sites I know of that have it available .. one in particular is probably the most popular, and are friends, however I own the WebRing and have a resoncibility to ask members to remove such material .. I was already uncomfortable about it.

I think the GOG Pack may well bring 100s of new players to the community. Maybe a couple of 1000 will download .. GOG is a popular site and I think anything Damon gets to either re-issue RBII/3D with improvements, expansion and a modern graphics API, or to build a new RB title completely is a positive thing

For those that don't know .. Damon has *found* the Red Baron II source code, and other than the 3D Glide (which is a seperate "module"), fight model changes and the MMP setup. there is virtually no difference between RBII and RB3D

In fact, the RBII code he has still has the troops and guage bullet damage effects removed for framerate rate reasons in RB3D

many plane slots could be added . quite a bit could be done to expand the game .. probably AI gunners in MP .. the planned Zeppelin added in ..

Last edited by Flybert; 10/13/09 05:40 PM.
#2879255 - 10/13/09 11:30 PM Re: Mad Otter Games releases WinXP/Vista compatible RB1 and RB3d [Re: Flybert]  
Joined: Sep 2001
Posts: 24,428
Dart Offline
Measured in Llamathrusts
Dart  Offline
Measured in Llamathrusts
Lifer

Joined: Sep 2001
Posts: 24,428
Alabaster, AL USA
Hey, it's Flybert!

notworthy

Very cool on them getting the source code! Indeed, if they had the 3D code they'd probably strip much of it out. Seems to me it would be easier to simply write OpenGL code from RBII than to have to work translations.


The opinions of this poster are largely based on facts and portray a possible version of the actual events.

More dumb stuff at http://www.darts-page.com

From Laser:
"The forum is the place where combat (real time) flight simulator fans come to play turn based strategy combat."
#2923867 - 12/21/09 08:54 AM Re: Mad Otter Games releases WinXP/Vista compatible RB1 and RB3d [Re: Dart]  
Joined: May 2003
Posts: 108
GeorgeBoles Offline
Member
GeorgeBoles  Offline
Member

Joined: May 2003
Posts: 108
Australia
Dart,

Just backing up Laser here, RBII was legally available a couple of years ago at the German Sierra site! Of course I downloaded it a couple of times. So not all of the copies out there are illegal.

Regards,
Mark.

#2979467 - 03/19/10 09:53 PM Re: Mad Otter Games releases WinXP/Vista compatible RB1 and RB3d [Re: ArgonV]  
Joined: May 2006
Posts: 5
Goldtop SHQ-#516 Offline
Junior Member
Goldtop SHQ-#516  Offline
Junior Member

Joined: May 2006
Posts: 5
Portland,OR
Has anyone dl'd RB from GOG and actually tried it? I don't see any replies regarding it's performance, just speculation. I'm not adept at searches so maybe I missed the info? Regards, Gopp


Gop
#2979843 - 03/20/10 08:11 PM Re: Mad Otter Games releases WinXP/Vista compatible RB1 and RB3d [Re: Goldtop SHQ-#516]  
Joined: Dec 2000
Posts: 3,105
Brigstock Offline
Senior Member
Brigstock  Offline
Senior Member

Joined: Dec 2000
Posts: 3,105
London, England
The question is "has the code been cleaned up so it will run natively on WinXp-Win7 32bit and 64bit"

So that if I download it and install it once more. I can just run the exe and it'll work on my Win7 64bit

#2979865 - 03/20/10 09:10 PM Re: Mad Otter Games releases WinXP/Vista compatible RB1 and RB3d [Re: Brigstock]  
Joined: Mar 2004
Posts: 548
Toadvine Offline
Member
Toadvine  Offline
Member

Joined: Mar 2004
Posts: 548
Seattle
For those that don't know .. Damon has *found* the Red Baron II source code

Well, on their web site they give Flybert the credit for finding it!

Thanks to Flybert, a member of the loyal Red Baron fan base, Mad Otter Games has acquired the source code for Red Baron II. That said, we are still searching for the Red Baron 3D and original Red Baron code.
If you have any leads, please continue to email us through our contact page or post on the forums!


Red Baron 2 code is the main one, like Flybert says RB2 and RB3D are essentially the same game. RB3D having some graphics upgrades and maybe another patch or two is the only difference. I can actually run RB3D with the RB2 disc in the CD drive and see the movies, cut scenes, and everything just as well as if I had the RB3D disc in there. To keep from scratching it I save the actual RB3D disc for installation only and use the RB2 disc to play the game. I picked up the RB2 disc years ago when I saw it for sale for cheap in a jewel case. Got it home and saw it was a Valueline product and wasn't upgradeable to RB3D. That is when I broke down and paid full price for RB3D in the big box with the manual and quick reference card for KB layout.

The manual is fantastic! It explains every aspect of the sim and answers any question about flying the sim or using the controls you could possibly have. The book over 100 pages long, well written, complete, and accurate.

Maybe with the RB2 code in hand, we will see some sort of resurrection of the old sim from Damon & Co.

#2979870 - 03/20/10 09:31 PM Re: Mad Otter Games releases WinXP/Vista compatible RB1 and RB3d [Re: Brigstock]  
Joined: Mar 2004
Posts: 548
Toadvine Offline
Member
Toadvine  Offline
Member

Joined: Mar 2004
Posts: 548
Seattle
Originally Posted By: Brigstock
The question is "has the code been cleaned up so it will run natively on WinXp-Win7 32bit and 64bit"

So that if I download it and install it once more. I can just run the exe and it'll work on my Win7 64bit


Some have no problem running RB3D on Win 7 64. For me personally it was a troubleshooting headache getting it to run on my Win 7 64 rig. When I finally did get it running the game ran too fast on my modern hardware to be playable. This is with the game patched up with the ( relatively ) graphic intense Hells Angles mod. I was hoping that HA would be demanding enough to slow the game down, but it wasn't. I have a i7 quad core and 6Gb of RAM.

Page 1 of 2 1 2

Moderated by  RacerGT 

Quick Search
Recent Articles
Support SimHQ

If you shop on Amazon use this Amazon link to support SimHQ
.
Social


Recent Topics
Happy Thanksgiving
by No105_Archie. 10/13/19 05:15 PM
Happy Birthday US Navy
by oldgrognard. 10/13/19 04:31 PM
American Civil War photos
by KraziKanuK. 10/12/19 04:18 AM
“Masters of Air”
by PanzerMeyer. 10/11/19 10:51 PM
WW2 still finding bodies
by Alicatt. 10/10/19 04:10 PM
That moment in time....
by Bill_Grant. 10/09/19 01:35 PM
A minister, a priest and a rabbi ....
by Bill_Grant. 10/08/19 04:56 PM
Old folks and old tricks
by Sluggish Controls. 10/08/19 06:11 AM
Copyright 1997-2016, SimHQ Inc. All Rights Reserved.

Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.6.0