Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate This Thread
Hop To
Page 1 of 3 1 2 3
#4440317 - 09/22/18 09:31 PM Moderator - please delete thread  
Joined: Sep 2018
Posts: 317
ChiefWH Offline
Member
ChiefWH  Offline
Member

Joined: Sep 2018
Posts: 317
No longer posting on this forum

Last edited by ChiefWH; 07/04/19 08:22 PM.
#4440366 - 09/23/18 03:04 AM Re: Alternative inflight map [Re: ChiefWH]  
Joined: Mar 2011
Posts: 2,774
Rick_Rawlings Online content
B.O.C. Challenger
Rick_Rawlings  Online Content
B.O.C. Challenger
Senior Member

Joined: Mar 2011
Posts: 2,774
Man, somebody has been busy! I too have found some map weirdness. I ended up over water that looked suspiciously dry on the map

#4440395 - 09/23/18 11:35 AM Re: Alternative inflight map [Re: ChiefWH]  
Joined: Jun 2005
Posts: 6,903
Trooper117 Offline
Hotshot
Trooper117  Offline
Hotshot

Joined: Jun 2005
Posts: 6,903
UK
I hate the fact that when I am flying over large water features (excellent reference marks for navigation) there is bugger all on the map to indicate they are there...

#4440458 - 09/23/18 07:38 PM Re: Alternative inflight map [Re: ChiefWH]  
Joined: May 2012
Posts: 915
77_Scout Offline
Member
77_Scout  Offline
Member

Joined: May 2012
Posts: 915
Vancouver Island, Canada
Excellent! That Isle of Wight thing was bugging me too.

If you can add in some of the missing lakes at some point (as Trooper mentioned), even better.

Thanks for this!!

#4440459 - 09/23/18 07:50 PM Re: Alternative inflight map [Re: ChiefWH]  
Joined: May 2012
Posts: 915
77_Scout Offline
Member
77_Scout  Offline
Member

Joined: May 2012
Posts: 915
Vancouver Island, Canada
You might be able to use this map to make a new briefing map as well. Here are some notes I made a while back when trying to mod maps in WOFF:

The original WOFF inflight map is 4096x4096 pixels.

The briefing maps are found at:
WOFF\WOFFScenery\Period\(PERIOD)\map\alt_low.bmp

These bmp's are 3752x3688, so not the same size as the in flight map (close, but smaller)
If you drop the inflight map in 'as is' as a bmp the size difference results in the map not matching in-game locations in the briefing.
If you resize the inflight Map to 3752x3688 then things seem to line up pretty good (only looked at Flanders so far).

#4440463 - 09/23/18 08:07 PM Re: Alternative inflight map [Re: ChiefWH]  
Joined: May 2011
Posts: 78
nbryant Offline
Junior Member
nbryant  Offline
Junior Member

Joined: May 2011
Posts: 78
Maryland USA
Interesting that the map is that large yet on a 4k monitor running 3840x2160 it zooms in and looks terrible. I know, I know, CFS limitations right?

#4440466 - 09/23/18 08:33 PM Re: Alternative inflight map [Re: 77_Scout]  
Joined: Sep 2018
Posts: 317
ChiefWH Offline
Member
ChiefWH  Offline
Member

Joined: Sep 2018
Posts: 317
Originally Posted by 77_Scout
You might be able to use this map to make a new briefing map as well. Here are some notes I made a while back when trying to mod maps in WOFF:

The original WOFF inflight map is 4096x4096 pixels.

The briefing maps are found at:
WOFF\WOFFScenery\Period\(PERIOD)\map\alt_low.bmp

These bmp's are 3752x3688, so not the same size as the in flight map (close, but smaller)
If you drop the inflight map in 'as is' as a bmp the size difference results in the map not matching in-game locations in the briefing.
If you resize the inflight Map to 3752x3688 then things seem to line up pretty good (only looked at Flanders so far).




Hi, thanks, yes, I found that last night and tried it, but it was being rejected, all I did was open the default one ,scribble on it (to test where it was displayed in the game), extract and save it, then run the game. It gave a map error and the briefing map was blank. I hadn't actually changed anything on the size, unless Gimp2 had forced a change in image size?!

Have you actually managed to get a different map to show in the briefing page of WoTR? Edit: Re-reading your post I see you mean those are notes from WoFF

Edit: There are three locations too, \battlemap, or 1939\Map, or 1040\Map, all of these show the same 3840 x 3840 alt_low map. I messed about wit all of them last night but couldn't get it to work.

Last edited by ChiefWH; 09/23/18 08:41 PM.
#4440467 - 09/23/18 08:37 PM Re: Alternative inflight map [Re: nbryant]  
Joined: Sep 2018
Posts: 317
ChiefWH Offline
Member
ChiefWH  Offline
Member

Joined: Sep 2018
Posts: 317
Originally Posted by nbryant
Interesting that the map is that large yet on a 4k monitor running 3840x2160 it zooms in and looks terrible. I know, I know, CFS limitations right?


For me when I was messing about with it, the possibilities didn't seem so bad, I was actually having to thicken my lines and make them less distinct to try and fit in with fatter default lines. I'm sure an improved, better resolution map is very much possible, certainly for viewing in-flight, where it matters.

#4440665 - 09/24/18 11:08 PM Re: Alternative inflight map [Re: ChiefWH]  
Joined: Sep 2018
Posts: 317
ChiefWH Offline
Member
ChiefWH  Offline
Member

Joined: Sep 2018
Posts: 317
Excellent, I've figured out my issue with getting the campaign maps to not throw an error, so now I can get the same map into briefing maps and the inflight one.

I just flew over the isle of sheppy and er, it's a bit too long, so I will revisit the map details. This might take some time but I'll look to include as much navigational detal as I can. My plan is to build a whole new map from the original one up but wth as many corrections as I can do put in it.

#4440669 - 09/24/18 11:17 PM Re: Alternative inflight map [Re: ChiefWH]  
Joined: Jul 2012
Posts: 1,919
Adger Offline
Member
Adger  Offline
Member

Joined: Jul 2012
Posts: 1,919
Excellent Chief..looking forward to what you can come up with. Thanks


"Vis unita fortior"

"United Strength is Stronger"
#4440793 - 09/25/18 08:14 PM Re: Alternative inflight map [Re: ChiefWH]  
Joined: May 2012
Posts: 915
77_Scout Offline
Member
77_Scout  Offline
Member

Joined: May 2012
Posts: 915
Vancouver Island, Canada
Originally Posted by ChiefWH
Originally Posted by nbryant
Interesting that the map is that large yet on a 4k monitor running 3840x2160 it zooms in and looks terrible. I know, I know, CFS limitations right?


For me when I was messing about with it, the possibilities didn't seem so bad, I was actually having to thicken my lines and make them less distinct to try and fit in with fatter default lines. I'm sure an improved, better resolution map is very much possible, certainly for viewing in-flight, where it matters.


Glad you got it working in the debrief. I really hope you carry on with this project.

I doubt that the resolution can be improved. The actual map is huge (all of Europe) but we only see a small portion "zoomed in" (a part of England), hence it will always look blocky. Hope I am wrong.

#4440798 - 09/25/18 09:07 PM Re: Alternative inflight map [Re: ChiefWH]  
Joined: Sep 2018
Posts: 317
ChiefWH Offline
Member
ChiefWH  Offline
Member

Joined: Sep 2018
Posts: 317
Maybe you're both right there, but it is possible to make things look a bit better just by usin a 1 pix border between land and water for example, or none at all and just let colour do it. (Just noticed you have a big resolution display so yep, maybe nothing woudl help wink )

Unfortunately though I really am stuck. The current map is straight from CS3 by the looks of it, I thought it had been created from scratch more recently. It doesn't seem to align with 'real life' no matter what I do, I think because the original CFS map was blurred in creation by the addition of borders, and possible even skewed/stretched. In comparrison I assume the map we fly over, is based on real terrain .

So without knowing what section of map I'm trying to create, and what the projection/coordinates of it are, I'm a bit screwed.

Some of the game files refer to the position of things by coordinates, if the map we fly over has a coordinate system , if anyone knows what the 4 corners are, then maybe I could work from that?

#4440860 - 09/26/18 05:50 AM Re: Alternative inflight map [Re: ChiefWH]  
Joined: Jul 2010
Posts: 1,648
JJJ65 Offline
Member
JJJ65  Offline
Member

Joined: Jul 2010
Posts: 1,648
Czech Rep.
I hope it helps - excerpt from Mapdata.xml file:

Quote
<Map Image="map\alt_low.bmp">
<UpperLeft Lat="N55" Lon="W7 4.5"/>
<LowerRight Lat="N41" Lon="E14 4.5"/>
</Map>

#4440862 - 09/26/18 07:13 AM Re: Alternative inflight map [Re: ChiefWH]  
Joined: Sep 2018
Posts: 317
ChiefWH Offline
Member
ChiefWH  Offline
Member

Joined: Sep 2018
Posts: 317
Thanks, I'll give that a go.

#4440866 - 09/26/18 08:27 AM Re: Alternative inflight map [Re: ChiefWH]  
Joined: Sep 2018
Posts: 317
ChiefWH Offline
Member
ChiefWH  Offline
Member

Joined: Sep 2018
Posts: 317
Ok, this is now back on! Thanks for finding the coords JJJ65!

#4440873 - 09/26/18 09:15 AM Re: Alternative inflight map [Re: ChiefWH]  
Joined: Jul 2010
Posts: 1,648
JJJ65 Offline
Member
JJJ65  Offline
Member

Joined: Jul 2010
Posts: 1,648
Czech Rep.
You are welcome, ChiefWH wink .

#4440939 - 09/26/18 06:38 PM Re: Alternative inflight map [Re: ChiefWH]  
Joined: Sep 2018
Posts: 317
ChiefWH Offline
Member
ChiefWH  Offline
Member

Joined: Sep 2018
Posts: 317
Unfortunately the task seems to be just far too big and complicated.

I've used the coords and taken that shape from GIS and put it in as the map file with a few of the airfields also GIS mapped, they were misaligned by about 80km or more. I then spent hours lining up one of the airfields in an area I know well, and a couple of others that had physical coast landmarks nearby, these were all in the southern band of the UK. I got these pretty much lined up, but a check on the NE English coast showed it was still 10s of km out up there, rediculously so, Humberside was a mess for example. I didn't dare check France.

I don't know if the game terrain is perhaps not aligned with reality then, thing is, it looks good for areas I know; so I just don't get it, if the terrain is fine in game, it must be a conflicting projection issue (the game terrain is a flat earth I presume?).

So the only solution is to manually fly around visually updating the map file, which is what I did for my first attempt to give the Isle of Wight some accuracy. But I don't have the time for this, especially if you consider towns or large rivers, the task has to be automated somehow. I hope the devs can extract a map from the game terrain and give us that, otherwise we are stuck with what we have, and, that will mean navigation is never part of the game (I'd hoped we could have a map without the aircraft like in other games one day).

Maybe a paper map on your lap is the solution... does anyone have a 1940 map of NW Europe by any chance?.. (I jest).

So sorry, but I give up on this, its much too frustrating, I'm just going to use the stock map and ignore the Isle of Wight the best I can.

#4440949 - 09/26/18 07:25 PM Re: Alternative inflight map [Re: ChiefWH]  
Joined: May 2012
Posts: 915
77_Scout Offline
Member
77_Scout  Offline
Member

Joined: May 2012
Posts: 915
Vancouver Island, Canada
In WOFF, a few years ago, Nibbio was able to extract a map from the terrain files, so it can be done. He isn't around anymore ... I wonder if anyone else has this knowledge? I am sure the developers do but probably far too busy.

#4441021 - 09/27/18 02:39 AM Re: Alternative inflight map [Re: ChiefWH]  
Joined: May 2012
Posts: 915
77_Scout Offline
Member
77_Scout  Offline
Member

Joined: May 2012
Posts: 915
Vancouver Island, Canada
I have played with the briefing map and think I have it working. There is a link below to a beta mod. Put into your MODS folder and install with JSGME (or install by hand if desired).

Briefing Map beta

This is basically just Chief's improved map, resized to 1840x1840. I overlaid it on the original and tweeked it bit to line the coastlines up.

Please test and let me know if it works or not, problems, etc.


Last edited by 77_Scout; 09/27/18 06:02 PM.
#4441112 - 09/27/18 04:02 PM Re: Alternative inflight map [Re: ChiefWH]  
Joined: Sep 2018
Posts: 317
ChiefWH Offline
Member
ChiefWH  Offline
Member

Joined: Sep 2018
Posts: 317
I don't think the link is active?

I think part of my frustrations is due to my own artefacts made when messing about with stuff, I think I caused some of the misalignment I was seeing in my files.

Page 1 of 3 1 2 3

Moderated by  Polovski 

Quick Search
Recent Articles
Support SimHQ

If you shop on Amazon use this Amazon link to support SimHQ
.
Social


Recent Topics
intruder tries to infiltrate NAS Jacksonville
by Tom_Weiss. 08/21/19 12:21 PM
Bald ??
by rwatson. 08/20/19 08:17 PM
Flying ??
by rwatson. 08/20/19 11:37 AM
Happy Aviation Day
by oldgrognard. 08/19/19 11:08 PM
Another Annual done
by oldgrognard. 08/19/19 10:10 PM
New Comanche game
by wormfood. 08/19/19 09:52 PM
One Giant Leap for the Small Green Men!
by THX-1138. 08/19/19 08:52 PM
Edinburgh Fringe - this year's funniest jokes.
by RedToo. 08/19/19 08:25 PM
Underwater Official Trailer
by Red2112. 08/19/19 04:15 PM
Farmers Kid
by rwatson. 08/19/19 02:31 PM
Copyright 1997-2016, SimHQ Inc. All Rights Reserved.

Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.6.0