Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate This Thread
Hop To
#4092545 - 03/15/15 11:14 PM Saitek Pro Flight Panels Now Work With DCS Word Aircraft  
Joined: Mar 2013
Posts: 7
PaulMarsh Offline
Junior Member
PaulMarsh  Offline
Junior Member

Joined: Mar 2013
Posts: 7
ArturDCS, as he is known on the Eagle Dynamics (ED) forum has written a program--Flightpanels--to allow the following Saitek Pro Flight Panels to interface with DCS World aircraft:

Switch Panel
Radio Panel
Multi Panel
Back-lit Information Panel (B.I.P.)

Flightpanels will operate in two modes: keyboard emulation and/or DCS-BIOS. In keyboard emulation mode, the Switch Panel and Multi Panel buttons can be programmed to work with any DCS module and with other programs as well. The Radio Panel and B.I.P. will not operate in keyboard emulation mode. In DCS-BIOS mode, all panels mentioned above can be used, but they are limited to the A-10C and UH-1H Huey. As other modules (aircraft) are added to DCS-BIOS, they will be added to Flightpanels as well. When in DCS-BIOS mode, switches and buttons can be configured with keystrokes or DCS-BIOS functions, but the user also has access to other information provided by DCS-BIOS such as radio frequency setting and feedback, altitude and heading feedback and display and so on.

Click HERE for the post regarding Flightpanels on the ED forum.

Thanks,
Skeeter

Update

Flightpanels has been updated to support the Saitek Throttle/Prop/Mixture (TPM) Panel and the MiG-21bis module.

Saitek Panels Supported
Switch Panel
Radio Panel
Multi Panel
Throttle/Prop/Mixture (TPM) Panel
Backlit Information Panel (BIP)

DCS Modules Support (via DCS-BIOS)
A-10C
UH-1H
MiG-21bis

Last edited by PaulMarsh; 04/18/15 12:35 PM.
Inline advert (2nd and 3rd post)

#4092968 - 03/16/15 11:50 PM Re: Saitek Pro Flight Panels Now Work With DCS Word Aircraft [Re: PaulMarsh]  
Joined: Mar 2013
Posts: 7
PaulMarsh Offline
Junior Member
PaulMarsh  Offline
Junior Member

Joined: Mar 2013
Posts: 7
In follow-up, here are some video demos of Flightpanels in action:

Flightpanels01

Flightpanels02

Skeeter

Last edited by PaulMarsh; 04/18/15 03:16 PM.
#4093133 - 03/17/15 02:46 PM Re: Saitek Pro Flight Panels Now Work With DCS Word Aircraft [Re: PaulMarsh]  
Joined: May 2007
Posts: 1,490
Cold_Gambler Offline
Member
Cold_Gambler  Offline
Member

Joined: May 2007
Posts: 1,490
That's pretty awesome.
One of the reasons I haven't picked up a couple of these panels is because only they are only for FSX.


looks very modernishy-phoney-windows eighty-tabletty like

Asus P8P67 Pro Rev. 3.0 // i5 2500k @4.3 GHz with Noctua NH-D14 // nvidia gtx 780 // 8 GB DDR3 1600 //Win7 home 64 bit //450 GB VelociRaptor //Recon3D Champion
#4093275 - 03/17/15 08:26 PM Re: Saitek Pro Flight Panels Now Work With DCS Word Aircraft [Re: Cold_Gambler]  
Joined: Dec 2009
Posts: 3,404
AggressorBLUE Offline
Check out my
AggressorBLUE  Offline
Check out my
Senior Member

Joined: Dec 2009
Posts: 3,404
Jerz
Originally Posted By: Cold_Gambler
That's pretty awesome.
One of the reasons I haven't picked up a couple of these panels is because only they are only for FSX.


Same.

Still pretty disappointing that the community is doing Saiteks job for them.


My Rig:i5-3570k @ 4.2 GHZ W/ Corsair Hydro H110 Cooler / Asus Sabertooth Z77 Mobo / GTX 1070/ 16 Gigs DDR3 RAM / A Few SSDs, and a Bunch of HDDs / All held together by: Corsair C70 Case

Other Assets Deployed:
HOTAS: Thrustmaster Warthog SN#22621/CH Throttle Quad/MFG Crosswind Pedals SN#0004 smile
TrackIR TIR 5 w/ TrackClip Pro biggrin
Simpit: Obutto R3VOLUTION


#4093546 - 03/18/15 01:27 PM Re: Saitek Pro Flight Panels Now Work With DCS Word Aircraft [Re: AggressorBLUE]  
Joined: Nov 2006
Posts: 2,142
Tigerwulf Offline
Member
Tigerwulf  Offline
Member

Joined: Nov 2006
Posts: 2,142
Wolverhampton, England
Originally Posted By: AggressorBLUE
Originally Posted By: Cold_Gambler
That's pretty awesome.
One of the reasons I haven't picked up a couple of these panels is because only they are only for FSX.


Same.

Still pretty disappointing that the community is doing Saiteks job for them.


Yup, surely the initial outlay in making the software would be more than made up by the spike in sales from all those people not buying because the panels only work with one sim.

#4098312 - 03/28/15 10:46 AM Re: Saitek Pro Flight Panels Now Work With DCS Word Aircraft [Re: Tigerwulf]  
Joined: Mar 2015
Posts: 1
jboecker Offline
Junior Member
jboecker  Offline
Junior Member

Joined: Mar 2015
Posts: 1
Originally Posted By: Tigerwulf
Originally Posted By: AggressorBLUE
Still pretty disappointing that the community is doing Saiteks job for them.


Yup, surely the initial outlay in making the software would be more than made up by the spike in sales from all those people not buying because the panels only work with one sim.


To be fair to Saitek, they probably did consider it. I imagine it went something like this:

Manager: I heard about a new high-fidelity flight sim called DCS: World, can you make that work with our Pro Flight Panels?
Programmer: Let's see... looks like it would be possible through this Export.lua mechanism. That seems to allow read and write access to cockpit controls and could talk to our software over a network connection.
Manager: How much time would you need to implement it?
Programmer: Well, we would need to implement it separately for each aircraft module, because there is no standard interface. There is also no documentation available. We would have to do a lot of trial and error. Could take days, could take months. Even if we get it running, because we'd be using undocumented interfaces, we couldn't guarantee that the next DCS update won't break it, so it might require constant maintenance afterwards.
Manager: We can't afford to spend that much on it. Forget I ever mentioned it.


[FSF]Ian on the ED forums
DCS-BIOS maintainer
#4108210 - 04/18/15 12:49 PM Re: Saitek Pro Flight Panels Now Work With DCS Word Aircraft [Re: PaulMarsh]  
Joined: Mar 2013
Posts: 7
PaulMarsh Offline
Junior Member
PaulMarsh  Offline
Junior Member

Joined: Mar 2013
Posts: 7
As noted in the updated original post, Flightpanels now supports the TPM panel and the MiG-21bis module.

I believe someone is working on the Ka-50 module for DCS-BIOS, and one of our team is working on the P-51D for DCS-BIOS. Once these are done, they will be incorporated into Flightpanels as well. As you might be aware, DCS-BIOS is also a community/volunteer effort. If anyone has programming skills and is interested in taking on one of the ever-growing list of DCS modules, please do contact the DCS-BIOS team and coordinate efforts with them. (This is a shameless attempt to get more modules added! I tried and pretty quickly found the limits of my abilities in this area.)

Click HERE for the DCS-BIOS project page.

In any case, thanks for all of the comments above.

Skeeter

Last edited by PaulMarsh; 04/19/15 12:06 AM.
#4108327 - 04/18/15 05:30 PM Re: Saitek Pro Flight Panels Now Work With DCS Word Aircraft [Re: PaulMarsh]  
Joined: Mar 2013
Posts: 7
PaulMarsh Offline
Junior Member
PaulMarsh  Offline
Junior Member

Joined: Mar 2013
Posts: 7
After reading over the above posts again, I thought I would mention a few things. Although the Saitek panels had been originally developed for FSX, another private group of folks wrote software to allow them to work in X-Plane. Those plug-ins even support the FIPs. ArturDCS has been looking at putting FIPs in Flightpanels, but it's a pretty intensive effort and might not get done. There are a few other efforts out their that apply FIPs to DCS, but I can't say how well they work.

Also, since ArturDCS has written Flightpanels to be used as a keyboard emulator in addition to making use of DCS-BIOS functions, panels with switches and/or buttons can most likely be used with almost any program. Those panels would be the Switch Panel, Multi Panel and TPM Panel.

Click HERE to go to XSaitekpanels for X-Plane.

Thanks,
Skeeter

#4379386 - 09/13/17 03:27 PM Re: Saitek Pro Flight Panels Now Work With DCS Word Aircraft [Re: PaulMarsh]  
Joined: Mar 2013
Posts: 7
PaulMarsh Offline
Junior Member
PaulMarsh  Offline
Junior Member

Joined: Mar 2013
Posts: 7
DCSFlightpanels (formerly just Flightpanels) for Saitek Pro Flight Panels has been updated. It now supports the following DCS modules:

A-10C
UH-1H
MiG-21bis
Ka-50
Mi-8MTV2

In addition to DCSFP, users will have to download the latest version of DCS-BIOS to accommodate the added modules. Please refer to the top level post in this thread for a link to the downloads.

Thanks,
Skeeter

P.S. -- Just a reminder that DCSFlightpanels can work as a keyboard emulator. DCS-BIOS is not required in that mode. However, DCS-BIOS is required for the Radio Panel, some LEDs and the Backlit Information Panel (BIP) to work.

Last edited by PaulMarsh; 09/13/17 06:05 PM.

Moderated by  RacerGT 

Quick Search
Recent Articles
Support SimHQ

If you shop on Amazon use this Amazon link to support SimHQ
.
Social


Recent Topics
Are you Larry David, or the "Pig Parker"?
by Li'lJugs. 09/22/17 02:32 PM
End of time, less than 2 days
by KraziKanuK. 09/22/17 03:18 AM
Wings Over Dallas Oct 7-8
by Bill_Grant. 09/21/17 06:38 PM
Aviation comedy gold
by LB4LB. 09/21/17 04:02 PM
The Punisher - Netflix
by Chaz. 09/20/17 08:14 PM
New 2.35:1 Screen and 3D theater ;)
by The Nephilim. 09/20/17 12:42 AM
Russian Helicopter fires on spectators.
by Bill_Grant. 09/19/17 06:56 PM
IJN Mogami poem
by Fungezap. 09/19/17 05:17 PM
Copyright 1997-2016, SimHQ Inc. All Rights Reserved.

Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.6.0